G20: Προς σταδιακή κατάργηση επιδοτήσεων στη χρήση ορυκτών καυσίμων

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 15:18

Σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στη χρήση ορυκτών καυσίμων έχουν καταλήξει οι χώρες της G20 που συνεδριάζουν στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Παράλληλα, πρόκειται να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταλήξουν, αργότερα εντός του 2009, σε συμφωνία για το κλίμα, ενώ θα ζητήσουν από τους υπουργούς Οικονομικών να προσέλθουν στην επόμενη σύνοδο με μια ευρεία γκάμα επιλογών για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας των αναπτυσσόμενων χωρών να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η εξάλειψη επιδοτήσεων στη χρήση, σε πολλές χώρες της G20, καυσίμων, όπως άνθρακας και πετρέλαιο, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση σε ποσοστό 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και του ΟΟΣΑ.

«Οι αναποτελεσματικές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση, διαστρεβλώνουν τις αγορές, κωλύουν τις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας και υπονομεύουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», τονίζεται στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών των χωρών της G20 θα πρέπει να εκπονήσουν χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές για την υλοποίηση της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων και να αναφέρουν στους ηγέτες των χωρών της G20 κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες θα πρέπει «να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές μας» για τη σύναψη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Επιπλέον, απευθύνεται έκκληση προς μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ, να αναλύσουν το εύρος των επιδοτήσεων και να προχωρήσουν, στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20, σε προτάσεις για την υλοποίηση της σταδιακής κατάργησής τους.

Πάντα σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, η G20 συμφώνησε, τέλος, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην ενεργειακή αγορά με τακτικές εκθέσεις σχετικά με την παραγωγή, κατανάλωση και διύλιση αργού πετρελαίου και τα επίπεδα των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα