G20: Προς ένα πιο ισορροπημένο πρότυπο παγκόσμιας μεγέθυνσης

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009 10:10
UPD:10:25

Στη διασφάλιση ενός «πιο ισορροπημένου προτύπου παγκόσμιας μεγέθυνσης» προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα οικονομική κρίση δεσμεύθηκαν οι ηγέτες της G20, συμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν τους, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα καθορίζει τις πολιτικές και τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούμε από κοινού προκειμένου να φθάσουμε σε μία ισχυρή παγκόσμια μεγέθυνση, διαρκή και ισορροπημένη», διακήρυξαν.

«Πρέπει να περάσουμε από τους δημόσιους πόρους στους ιδιωτικούς πόρους της ζήτησης, να εγκαταστήσουμε ένα πρότυπο μεγέθυνσης πιο διαρκές και πιο ισορροπημένο σε όλες τις χώρες και να περιορίσουμε τις ανισότητες της ανάπτυξης», προσθέτουν.

Δεσμεύθηκαν ακόμη να «ενεργήσουν από κοινού» προκειμένου να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες σε όρους κατάλληλων κεφαλαίων, να θέσουν σε λειτουργία αυστηρούς διεθνείς κανόνες στο θέμα των απολαβών προκειμένου (...) να διασφαλίσουν πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των κινδύνων που παίρνουν.

Αποφάσισαν επίσης να δημοκρατικοποιήσουν τα συστήματα αποφάσεών τους και να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις αναδυόμενες χώρες στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταφέροντας «τουλάχιστον το 5%» των αναλογικών μεριδίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «τουλάχιστον το 3%» των δικαιωμάτων ψήφου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό αύξησαν το ρόλο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, αυξάνοντας τις εξουσίες επιτήρησης και συντονισμού των εθνικών οικονομικών πολιτικών που διαθέτει.

Ανακοίνωσαν τέλος ότι τη σύγκληση δύο νέων συνόδων το 2010, στον Καναδά και τη Νότια Κορέα και μίας ακόμη το 2011, στη Γαλλία.

ΗΠΑ-σύνοδος κορυφής G20. Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε πως έγιναν βήματα για τη μετάβαση της διεθνούς οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του πως η G20 βοήθησε ώστε η παγκόσμια οικονομία να στραφεί προς την οδό της ανάκαμψης.

«Φέραμε την παγκόσμια οικονομία πίσω από το χείλος του γκρεμού. Θέσαμε τα θεμέλια για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου με το τέλος της συνόδου.

Σημείωσε ακόμη πως η G20 ανέλαβε τολμηρή δράση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει στο δρόμο της επιδίωξης μιας ισορροπημένης και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης. «Δεν μπορούμε να υποστούμε πάλι την ίδια απότομη αύξηση και τη χρεοκοπία της οικονομίας του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα