Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κομισιόν σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί έναντι των ρωσικών αρχών, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή ροή των ευρωπαϊκών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία.
Ως γνωστόν, από τις 01.07.2008 έχει τεθεί σε ισχύ το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ρωσικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών ελέγχων σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων φυτικής προέλευσης που εξάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, από τις 15.06.2009 η ρωσική πλευρά επεξέτεινε την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου ως προς τα Ανώτατα Όρια Καταλοίπων (MRLs) και σε νέα φυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα, όσον αφορά στην Ελλάδα, να εφαρμόζονται τα εν λόγω μέτρα σε: σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα και φράουλες.
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος
Απαντώντας στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, η Επιτροπή σημειώνει ότι έχει κατ' επανάληψη θέσει υπό αμφισβήτηση την μη ορθή εφαρμογή του μνημονίου εκ μέρους των ρωσικών αρχών, ιδίως κατά τη διάρκεια των διμερών συζητήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ρωσία εφαρμόζει τα ανώτατα όρια καταλοίπων χωρίς να τηρεί τις αρχές που αναφέρονται στο μνημόνιο (άρθρο 4) και δίχως να λαμβάνει υπόψη τις ομάδες προϊόντων του Codex Alimentarius. Επιπλέον, παρατηρούνται δυσχέρειες εφαρμογής των σχετικών προβλέψεων του μνημονίου (άρθρα 1 και 6) για τους ελέγχους και την ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα παρακολούθησης των καταλοίπων φυτοφαρμάκων.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τυχόν διμερή πρωτόκολλα μεταξύ επιμέρους κρατών μελών και της Ρωσίας θα προκαλούσαν ενδεχομένως ρήγμα στην εσωτερική αγορά. Για τον λόγο αυτό διεξάγει διαπραγματεύσεις (σε εξέλιξη) για την υπογραφή πρωτοκόλλου εφαρμογής του μνημονίου σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, μόνον η Λετονία έχει υπογράψει διμερές πρωτόκολλο με την Ρωσία.
Το κρίσιμο ζήτημα, κατά την Επιτροπή, είναι η ανακολουθία μεταξύ των MRL που ορίζονται στην ρωσική νομοθεσία αφενός και τον Codex ή τα MRL της ΕΕ αφετέρου. Κατόπιν και της σχετικής συμφωνίας μεταξύ της αρμόδιας για θέματα υγείας Επιτρόπου, κας Βασιλείου, και της Ρωσίδας Υπουργού Υγείας, η Επιτροπή συνεργάζεται με τον ρωσικό φορέα θέσπισης προτύπων προς την κατεύθυνση της σύγκλισης των ρωσικών MRL με τα διεθνή πρότυπα.