Κίνα: Η λογοκρισία των δυτικών θεαμάτων ευνοεί τη διαδικτυακή πειρατεία

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 15:12

Στο όνομα της «προστασίας της δημόσιας ηθικής», η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει σήμερα την εισαγωγή ενός πολύ μικρού μόνο μέρους των ξένων τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, επισημαίνει ο Economist.

Οι περιορισμοί αυτοί καθιστούν την Κίνα τον παράδεισο των «διαδικτυακών πειρατών», καθώς οι ξένες εταιρείες παραγωγής δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν διαφυγόντα κέρδη από την πειρατεία τη στιγμή που δεν επιτρέπεται καταρχήν να προωθήσουν μεγάλο μέρος των προϊόντων τους στη χώρα.

Παρότι η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αποφασιστική δράση. Όσο και αν πιέζουν οι ξένες εταιρείες, αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση ισχυρής λαϊκής βούλησης για καταστολή της πειρατείας.

Οι τάσεις αυτές έχουν γίνει εντονότερες το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την China Internet Video Anti-Piracy Alliance (κινεζικών και ξένων συμφερόντων), η οποία έχει ξεκινήσει δυναμικό δικαστικό αγώνα. Σε περίπτωση που οι αγώνες των εταιρειών δικαιωθούν, τα οφέλη θα είναι μεγάλα για τις δυτικές εταιρείες. Ήδη οι αντίδικοι αισθάνονται έντονη την απειλή μείωσης των εσόδων τους από τη διαφήμιση, η οποία αυξήθηκε κατά 64% το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της BDA.

Η επισκεψιμότητα κρίνει τη βιωσιμότητα των κινεζικών ιστοτόπων, καθώς η ευρυζωνική σύνδεση είναι ακριβή και χωρίς την εξασφάλιση διαφημίσεων, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις καταγράφουν ζημιές. Το κλειδί για αύξηση της επισκεψιμότητας των διαδικτυακών τοποθεσιών στην Κίνα είναι η διάθεση δυτικών παραγωγών, και όσο η διακίνησή τους γίνεται παράνομα, οι εταιρείες παραγωγής χάνουν χρήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα