Βρετανία: Συρρίκνωση καταναλωτικής πίστης κατά 300 εκατ. λίρες

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009 17:55

Με μεγαλύτερο ζήλο αποταμιεύουν και αποπληρώνουν τα χρέη τους τα βρετανικά νοικοκυριά, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει αποφέρει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Για δεύτερο συνεχή μήνα, οι Βρετανοί καταναλωτές κατέβαλαν συνολικά περισσότερα χρήματα από αυτά που όφειλαν βάσει των ελάχιστων υποχρεωτικών δόσεων στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, η καθαρή καταναλωτική πίστη συρρικνώθηκε κατά 300 εκατ. λίρες, με την αύξηση του δανεισμού μέσω πιστωτικών καρτών κατά 200 εκατ. λίρες να αντισταθμίζει τη μείωση των προσωπικών δανείων κατά 500 εκατ. λίρες.

Ο καθαρός δανεισμός των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση κατά 700 εκατ. λίρες τον Αύγουστο, μετά την πρώτη πτώση που είχε καταγράψει τον Ιούλιο. Οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων υποχώρησαν οριακά από 52.404 σε 52.317. Ο καθαρός δανεισμός για την αγορά κατοικίας ενισχύθηκε κατά 1 δισ. λίρες τον Αύγουστο, από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου.

«Είναι αναγκαίο η Τράπεζα της Αγγλίας να αντιστρέψει το επικίνδυνο κλίμα υποχώρησης που επικρατεί στον τομέα του τραπεζικού δανεισμού, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την αποτροπή των απολύσεων», επισημαίνει ο από την Ένωση Επιμελητηρίων Βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να επαναφέρουν την οικονομία σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα».

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα