Ιαπωνία: Αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 06:04

Αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία καθώς τα ανά τον κόσμο μέτρα στήριξης αναζωπυρώνουν τις εξαγωγές.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης Tankan μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών κατασκευής αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και άλλων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε στο μείον 33 από μείον 48 τον Ιούνιο και τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του μείον 58 τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Japan στο Τόκιο. Ο αρνητικός δείκτης καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν μεγαλύτερες περικοπές καθώς μειώνονται τα κέρδη, σημάδι ότι η ανάκαμψη από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση στη χώρα μάλλον χάνει τη δυναμική της. Εταιρείες από την Toshiba Corp. έως την Toyota Motor Corp. χάνουν χρήματα και μειώνουν το κόστος τους, ωθώντας τον δείκτη ανεργίας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες των καταναλωτών.

Οι μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες κατά 10,8% τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2010, περισσότερο από την πρόβλεψη προ τριών μηνών για μείωση 9,4%. Επίσης οι εταιρείες προβλέπουν μείωση 22% των κερδών αυτήν τη χρήση, σύμφωνα με την έρευνα Tankan.

O δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,7% φθάνοντας στις 10.059,26 μονάδες στις 9:25 π.μ. στο Τόκιο. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 89,80 ανά δολάριο από 89,89 πριν από την δημοσιοποίηση της Tankan.

Η ανατίμηση 8% του ιαπωνικού νομίσματος το τελευταίο τρίμηνο πιέζει τις εξαγωγικές εταιρείες και τα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό.

Στην έρευνα Tankan ερωτήθηκαν 10.235 εταιρείες από τις 26 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα