HellasCert: Αβάσιμη η ποινή επίπληξης σε εταιρείες πιστοποίησης

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 14:01

Τη ριζική διαφωνία της με το σκεπτικό και την απόφαση του ΕΣΥΔ για την επιβολή «έγγραφης επίπληξης» για πλημμελή εφαρμογή του κανονισμού EMAS (761/2001) και των προτύπων ΕΛΟΤ EN ISO 14001 και ΕΛΟΤ EN ISO /IEC 17021 εκφράζει η HellasCert, η Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης.

H ΗellasCert χαρακτηρίζει την απόφαση αβάσιμη και ατεκμηρίωτη και τονίζει πως τα μέλη της και το εξειδικευμένο προσωπικό τους πραγματοποίησαν τις επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων και της κείμενης νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της HellasCert θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες ενστάσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία με σκοπό την ανατροπή της απόφασης.

Προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης

Επιπλέον η Ένωση θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης (European Accreditation) στον οποίο είναι μέλος το ΕΣΥΔ καθώς και στο Διεθνές Forum Διαπίστευσης (IAF) προκειμένου να ελεγχθεί η αμεροληψία και η πληρότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το ΕΣΥΔ.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε ποινή επίπληξης σε τέσσερις εταιρείες διαπίστευσης, από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.

Παρόμοια ποινή, η οποία, εφόσον δεν συμμορφωθούν οι εταιρείες προς τις υποδείξεις του ΕΣΥΔ, μπορεί να μετατραπεί και σε αναστολή της διαπίστευσης, δημοσιοποιείται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

H ποινή επεβλήθη επειδή, κατά το ΕΣΥΔ, οι εταιρείες εφάρμοζαν πλημμελώς τον κανονισμό της Ε.Ε. ΕΜΑS, προκειμένου να χορηγήσουν σε επιχειρήσεις πιστοποιητικά περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά ISO 14001.

Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε η ποινή είναι οι εξής:

* Bureau Veritas Certification Hellas SA,

* Eurocert Α.Ε.,

* TUV Austria Hellas ΕΠE,

* ΤUV ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Σύμφωνα με το ΕΣΥΔ, οι ποινές της «γραπτής επίπληξης» επιβλήθηκαν στις παραπάνω εταιρείες λόγω πλημμελούς εφαρμογής από την πλευρά των συγκεκριμένων φορέων των απαιτήσεων που καθορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 761:2001 (EMAS) και τα Πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17021 και EΛΟΤ ΕΝ ISO 14001.

Η απόφαση επιβολής των ποινών επίπληξης ελήφθη σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του ΕΣΥΔ βάσει της οποίας έγινε από την αρμόδια Ειδική Τεχνική Επιτροπή Φορέων λεπτομερής ακρόαση των εταιρειών αυτών και αφού ζητήθηκαν και υποβλήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι οι συγκεκριμένοι φορείς οφείλουν να προχωρήσουν μέσα σε ένα μήνα σε διορθωτικές ενέργειες, ώστε να αποκαταστήσουν τις παραλείψεις που εντοπίστηκαν από το ΕΣΥΔ. Στη συνέχεια θα ελεγχθούν και, σε περίπτωση που δεν έχουν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύουν με αναστολή της διαπίστευσής τους.

Με την ευκαιρία το ΕΣΥΔ επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές του συνεχίζουν τον έλεγχο στους φορείς επαλήθευσης περιβαλλοντικών δηλώσεων με στόχο την αυστηρή εφαρμογή από την πλευρά τους των όσων ορίζουν οι κανονισμοί και η νομοθεσία για την ορθή άσκηση του έργου τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, πέραν της επίπληξης, οι φορείς είναι υποχρεωμένοι πέραν των διορθωτικών ενεργειών που θα αποφασισθούν και θα εφαρμοσθούν από τον κάθε ένα, «θα καλύπτουν το σύνολο των επαληθευμένων περιβαλλοντικών δηλώσεων και των εν ισχύ πιστοποιητικών συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 και εν γένει τα συγκεκριμένα πεδία δραστηριοποίησής τους εν συνόλω ως προς το εφαρμοζόμενο σύστημα ποιότητας, τις διαδικασίες και τις πρακτικές επαλήθευσης - πιστοποίησης».

Επίσης, «οι διορθωτικές ενέργειες που θα αποφασισθούν καθώς και η σχετική τεκμηρίωση από την εφαρμογή τους θα πρέπει να κοινοποιηθούν στο ΕΣΥΔ εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας».

Τέλος, οι φορείς, 'από την ημερομηνία αποστολής του εγγράφου της γραπτής επίπληξης και για ένα έτος, (θα πρέπει) να ενημερώνουν άμεσα το ΕΣΥΔ όταν χορηγούν πιστοποιητικά συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 και επαληθεύουν περιβαλλοντικές δηλώσεις μέσω της αποστολής στο ΕΣΥΔ των σχετικών πιστοποιητικών και επαληθευμένων περιβαλλοντικών δηλώσεων, προκειμένου εάν κρίνεται απαραίτητο να ορίζονται έκτακτες αξιολογήσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα