Ιαπωνία: Απροσδόκητη μείωση της ανεργίας

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 06:13
UPD:09:50

Απροσδόκητη μείωση από τα επίπεδα – ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Ιαπωνία τον Αύγουστο, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν, καθώς η χώρα εξέρχεται από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,5% από το 5,7% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg δεν προέβλεψε τη μείωση.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 290.000 από τον Ιούλιο, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν αναπάντεχα κατά 2,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα 19 μηνών.

Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανεργία στην Ιαπωνία θα διαμορφωνόταν στο 5,8% και οι δαπάνες των νοικοκυριών θα μειώνονταν κατά 0,2%.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 2,1% στις 9:59 π.μ. στο Τόκιο. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 1,26%. Το γιεν διαπραγματεύθηκε στα 89,53 ανά δολάριο από 89,58 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Τα κίνητρα που έδωσε η ιαπωνική κυβέρνηση για την αγορά ηλεκτρονικών ειδών, στο πλαίσιο του προηγούμενου οικονομικού πακέτου στήριξης ύψους 25 τρισ. γιεν (280 δισ. δολ.), τόνωσαν τη ζήτηση για τηλεοράσεις, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ψυγεία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η ανεργία θα αναρριχηθεί στο 5,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα