Σε ύφεση η οικονομία της Σερβίας

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 08:04

Στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού ενδέχεται να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Σερβίας αυτό το τρίμηνο, τα υψηλότερα στην Ευρώπη όπως και στην Ισλανδία, καθώς η οικονομία βυθίζεται στην πρώτη της ύφεση μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ πριν από μία δεκαετία.

Τα επιτόκια που βρίσκονται στο 12% από τον Ιούλιο ενδέχεται να μειωθούν στο 11% έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Η σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να στηρίξει την οικονομία, η οποία συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1999, όταν το ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς του κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της. Η επίθεση είχε σκοπό την απομάκρυνση των Σέρβων ανταρτών από το Κόσοβο και τη λήξη των διωγμών, κυρίως των Αλβανών μουσουλμάνων από την περιοχή.

Οι 18 από τους 53 κεντρικούς τραπεζίτες έχουν μειώσει τα επιτόκια από τις 7 Ιουλίου, όταν η Σερβία μείωσε το κόστος δανεισμού. Η γειτονική Ουγγαρία και η Ρουμανία έκαναν το ίδιο την εβδομάδα που πέρασε.

Η Narodna Banka Srbije έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περιμένοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που διευρύνθηκε μετά και από την δεύτερη δόση του δανείου του ΔΝΤ ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η οικονομία της Σερβίας θα συρρικνωθεί φέτος 4%. Η μείωση της ζήτησης των καταναλωτών ώθησε χαμηλότερα τον πληθωρισμό στο 7,1% τον Σεπτέμβριο και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών. Η οικονομία το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε ετησίως με ρυθμό 4%, μετά από συρρίκνωση κατά 4,2% το πρώτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ επέτρεψε στη Σερβία να διευρύνει το έλλειμμα φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ, από 3%. Η κυβέρνηση, που δεν επιθυμεί να επιβάλει φόρους σχεδιάζει να μειώσει τις κυβερνητικές θέσεις για τη μείωση των εξόδων.

Το νόμισμα τη χώρας, το δηνάριο, έχει ανατιμηθεί 3% από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα οποία υποχώρησε τον Ιανουάριο και διαπραγματεύθηκε χθες στα 93,13 ανά ευρώ. Στο Χρηματιστήριο της χώρας, ο δείκτης Belex υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, περιορίζοντας τη φετινή άνοδο, του 45%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα