Ευρωζώνη: Προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού φέτος

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 10:58

Επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, με επικεφαλής τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, προβλέπει έκθεση του αμερικανικού Economic Cycle Research Institute.

Ο δείκτης “Eurozone Future Inflation Gauge” του ινστιτούτου, που προβλέπει την κυκλική διαφοροποίηση του πληθωρισμού, ανήλθε τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στις 86,3 μονάδες από 84,7 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Η αύξησή του αποδίδεται στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να αυξάνεται… οι κίνδυνοι για αποπληθωρισμό άρχισαν να υποχωρούν», αναφέρει το ECRI στην έκθεσή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για τέταρτο κατά σειρά μήνα το Σεπτέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν κατά 0,3%. Παρόλ’ αυτά, οι οικονομολόγοι αναμένουν άνοδό τους κατά τους τελευταίους μήνες της χρονιάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα