Στρος-Καν: Εκκληση για αύξηση των πόρων του ΔΝΤ

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 16:15
EPA/STEPHEN JAFFE

Την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του ως ενός «αξιόπιστου διεθνή χρηματοδότη ύστατης λύσης», ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν.

Όπως επεσήμανε, η αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ κατά 500 δισ. δολάρια, που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο, θα απαιτεί νέες εγκρίσεις κάθε πέντε χρόνια και θα μπορεί να ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους κρίσης – γεγονός το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει «αβεβαιότητα» για το αν οι χώρες μπορούν να βασιστούν στο ΔΝΤ, όταν παραστεί ανάγκη.

«Αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να λειτουργεί ως ένα αξιόπιστος διεθνής χρηματοδότης ύστατης λύσης», ανέφερε ο Στρος-Καν σε ομιλία του ενόψει της συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το Σαββατοκύριακο.

«Και επειδή η εξασφάλιση χρηματοοικονομικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο κρίσιμη για την επίλυση της κρίσης και την πρόληψη της κρίσης, η βάση των πόρων του ΔΝΤ θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα