Παγκόσμια Τράπεζα: Ζητά μεγαλύτερες εισφορές από τα ανεπτυγμένα κράτη

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 17:49

«Σοβαρά εμπόδια» αντιμετωπίζει η Παγκόσμια Τράπεζα στην προσπάθειά της να συνδράμει τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να ξεπεράσουν τη διεθνή οικονομική ύφεση, προειδοποιεί ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη εν όψει της ετήσιας συνέλευσης της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Ζέλικ επισήμανε ότι η τράπεζα τριπλασίασε τα δάνειά της το χρόνο που έληξε τον Ιούνιο, τα οποία ανήλθαν στα 33 δισ. δολάρια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σκοπεύει να εκταμιεύσει επιπλέον 40 δισ. δολάρια το επόμενο 12μηνο.

«Έως τα μέσα του ερχόμενου έτους θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά εμπόδια», δήλωσε ο Ζέλικ σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι η τράπεζα χορήγησε πρόσφατα δάνεια στην Ινδία, την Ινδονησία, την Κολομβία, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό.

Παρότι αντιλαμβάνεται ότι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας –τα πλούσια κράτη της Β. Αμερικής, της Δ. Ευρώπης και η Ιαπωνία– αντιμετωπίζουν μεγάλες δημοσιονομικές δυσχέρειες, ο κ. Ζέλικ τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων κρατών είναι να αυξήσουν τις εισφορές τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα