Καταλύτης η ανεργία

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2009 00:01

Με ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών και νέες πιέσεις σε πετρέλαιο και δολάριο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία για εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 9,8% θορύβησαν τους επενδυτές.

Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Ο FTSEurofirst υποχώρησε 1,7%, ενώ απώλειες άνω του 1% είχαν Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών, που πάντως παραμένει περίπου 150% υψηλότερα σε σχέση με το ναδίρ του Μαρτίου.

Στη Νέα Υόρκη οι δείκτες αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία θορύβησαν μεν τους επενδυτές, αλλά από την άλλη ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας.

Εν μέσω φόβων ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι εύθραυστη το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και τα βασικά μέταλλα.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη έναντι του ευρώ και των άλλων μεγάλων νομισμάτων, στη συνέχεια βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα διατηρηθούν σε μηδενικά επίπεδα και το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα