«Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν την ξεκάθαρη έγκρισή τους στη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας», ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κόουεν.
Ο κ. Κόουεν, σε συνέντευξη Τύπου, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ανακήρυξε τη νίκη του "ναι", λέγοντας ότι «σήμερα ο ιρλανδικός λαός μίλησε με ξεκάθαρη φωνή».
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, το "Ναι" εξασφαλίζει ποσοστό 67% , ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).
«Χαίρομαι για τη χώρα. Απ' ό,τι φαίνεται έχουμε μία καθαρή νίκη του 'Ναι" αυτή τη φορά», είχε δηλώσει νωρίτερασ στο ιρλανδικό κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάικλ Μάρτιν.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas η οποία υπήρξε η αιχμή του δόρατος στην καμπάνια εναντίον της Συνθήκης Ντέκλαν Γκάνλεϊ, δήλωσε «πρόκειται για μία ξεκάθαρη νίκη. Φυσικά και είμαι απογοητευμένος, θεωρώ ότι μόλις διαπράξαμε ένα λάθος».
Κατά το πρώτο δημοψήφισμα, στις 12 Ιουνίου του 2008, οι Ιρλανδοί είχαν πει «οχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ποσοστό 53,4%.
Ανακούφιση στην Ευρώπη
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ανακούφιση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σ' ευχαριστούμε, Ιρλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ιρλανδικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης».
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα του ότι η διαδικασία για την επικύρωση της συνθήκης θα προχωρήσει πλέον με το συντομότερο δυνατό τρόπο.
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, λέγοντας ότι «σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Το ταξίδι ήταν μακρύ, αλλά τώρα η προεδρία θα δραστηριοποιηθεί για να φτάσουμε ως το τέλος».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε παράλληλα ότι πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Φίσερ, ενώ διέψευσε τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο για πιθανή έκτακτη συνάντηση κορυφής.
Στο κείμενο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι το "ναι" προηγείται ξεκάθαρα στις ήδη καταμετρημένες ψήφους, γράφει ότι «είναι πλέον ζήτημα χρόνου για τις χώρες τις ΕΕ να ενεργοποιήσουν μία αποτελεσματικότερη συνεργασία στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας».
«Πρόκειται για μία σημαντική νίκη για την Ιρλανδία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει ο Καρλ Μπιλτ.
«Το "ναι" είναι μια αντίδραση στην ύφεση»
Η υπερψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι μία αντίδραση στην οικονομική ύφεση και αντανακλά την πεποίθηση ότι το οικονομικό μέλλον της Ιρλανδίας βρίσκεται μαζί με αυτό των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρές προκλήσεις», δήλωσε ο Λένιχαν σήμερα στο κρατικό κανάλι RTE.
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει γιορτή για τη νίκη. Βρισκόμαστε σε πολύ δεινή (οικονομική) θέση και γι' αυτό ακριβώς ο κόσμος ψήφισε "ναι" -επειδή ξέρει ότι οι αγορές μας και το οικονομικό μας μέλλον βρίσκονται στην Ευρώπη», κατέληξε.