Ε.Ε.: Νέα οδηγία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2009 18:21

Μια νέα οδηγία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρόκειται να προσθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την εν λόγω οδηγία θα παρέχεται τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και για ελάχιστη περίοδο δύο χρόνων μηχανισμό, με βάση τον οποίο ο ΦΠΑ που οφείλεται για την παράδοση ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών, θα καταβάλλεται από το πρόσωπο στο οποίο παραδίδονται τα αγαθά ή παρέχονται οι υπηρεσίες.

Η νέα οδηγία θα τροποποιήσει την οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η οποία ορίζει, ότι «ο φόρος προστιθέμενης αξίας οφείλεται από τον υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος πραγματοποιεί φορολογητέα παράδοση αγαθών, η παροχή υπηρεσιών».

Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το σχετικό φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη της να εφαρμόσουν σε προσωρινή βάση και για ορισμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών έναν μηχανισμό καταβολής του ΦΠΑ από το πρόσωπο στο οποίο πραγματοποιείται η παράδοση αυτών, ακόμη κι αν οι σχετικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του άρθρου 199 της οδηγίας 2006/ 112/ΕΚ, η δεν υπόκεινται σε ειδικές παρεκκλίσεις, πού παρέχονται στα κράτη μέλη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπό έκδοση οδηγία, οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, για τις οποίες μπορούν τα κράτη μέλη της Ένωσης να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν το μηχανισμό αυτόν είναι οι εξής:

Α) Αγαθά

1) Κινητά τηλέφωνα

2) Συστήματα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων

3) Αρώματα και

4) Πολύτιμα μέταλλα

Β) Υπηρεσίες

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ορισμένα στοιχεία για περιπτώσεις απάτης στο εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες των αγαθών, που προαναφέρθηκαν για να εφαρμόσουν το σχετικό μηχανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα