Προτεραιότητα για τη Βουλγαρία οι αγωγοί Nabucco και South Stream

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 11:09

Προτεραιότητα για τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράϊκοφ, μιλώντας στο φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που διεξήχθη στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο του αγωγού Nabucco «είναι μία από τις λύσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Τράικοφ υπογράμμισε ότι είναι εξίσου σημαντικός, καθώς εκτιμάται πως θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός, έμφαση πρέπει να δοθεί στη διεύρυνση των πιθανοτήτων συνεργασίας της Βουλγαρίας με άλλες χώρες, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

«Η ενεργειακή κρίση, τον Ιανουάριο του 2009, έδειξε την ανάγκη διασύνδεσης του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με αυτά της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μέχρι το Νοέμβριο να τοποθετηθεί για το θέμα», σημείωσε.

Από την πλευρά τους, ο διπλωμάτης της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, Τζον Ορντγουέι επεσήμανε πως οι μικρές χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, ενώ ο εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον, Εντουαρντ Κάου, τόνισε τη σημασία καθορισμού της ενεργειακής στρατηγικής με διαφάνεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, τα βασικά προβλήματα και προκλήσεις του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα είναι η έλλειψη της διαφάνειας, η διαφθορά και η άνισες συνθήκες για τη συμμετοχή των «παικτών» στην αγορά.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της βουλγαρικής Βουλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα