Ανοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ «βλέπει» ο Τζ. Στίγκλιτζ

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 14:07

O Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Περαιτέρω άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ προέβλεψε ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ενώ υποστήριξε πως τα κέρδη στα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν πως οι επενδυτές είναι «παράλογα χαρούμενοι» όσον αφορά στην ανάκαμψη.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι οι αγορές παράλογα χαρούμενες», εκτίμησε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντιστοιχία με πρόσφατες δηλώσεις του Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι αγορές ενισχύθηκαν σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, υπερβολικά πρόωρα και υπερβολικά γρήγορα».

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή Τζορτ Σόρος, σύμφωνα με τον οποίο, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι «πολύ αργή».

Η αμερικανική οικονομία έχει απωλέσει συνολικά 7,2 εκατ. θέσεις εργασίας από τότε που ξεκίνησε η ύφεση, το Δεκέμβριο του 2007. Τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα αναρριχηθεί στο 10%.

«Είναι αρκετά προφανές ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», τόνισε ο Στίγκλιτζ, αναφερόμενος στα στοιχεία για την αγορά εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα