Διαψεύδονται τα περί αντικατάστασης του δολαρίου στο εμπόριο πετρελαίου

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 15:59
UPD:16:41

Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, τα αραβικά κράτη του Κόλπου είχαν μυστικές συνομιλίες για την αντικατάσταση του δολαρίου με μια σειρά άλλων νομισμάτων στο εμπόριο πετρελαίου, διέψευσαν σήμερα οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα Independent, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, τα αραβικά κράτη του Κόλπου είχαν μυστικές συνομιλίες με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, αναφορικά με την αντικατάσταση του δολαρίου με ένα «καλάθι» νομισμάτων – συμπεριλαμβανομένων των γιεν, γουάν και ευρώ – σε ορίζοντα εννέα ετών.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία – τις δύο μεγαλύτερες εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο – διέψευσαν το δημοσίευμα, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Μουχάμαντ αλ-Γιασέρ χαρακτήρισε «απολύτως ανακριβές» το δημοσίευμα. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν τόσο ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης δημόσιας συζήτησης σχετικά με το ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ο οποίος έχει αμφισβητηθεί από πολλούς.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, το ευρώ ενισχύθηκε έως και στα 1,4749 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, από 1,4662 δολάρια προηγουμένως, για να υποχωρήσει εκ νέου στα 1,4701 δολάρια μετά τη διάψευσή του.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα