ΕΕ: Πρόστιμο 67,6 εκατ. € σε έξι μηχανολογικές εταιρείες

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 14:02
UPD:14:03

Πρόστιμα συνολικού ύψους 67,6 εκατ. ευρώ (100 εκατ. δολ.) επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έξι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων οι ABB και Toshiba, για υπόθεση σύστασης καρτέλ στον κλάδο των ηλεκτρικών μετασχηματισμών.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 33,75 εκατ. ευρώ, στην ΑΒΒ, ενώ στους γαλλικούς ομίλους Areva και Alstom επέβαλε συνολικό πρόστιμο 16,5 εκατ. ευρώ. Πρόστιμο επεβλήθη επίσης στις Hitachi και Fuji Electric, ενώ, αντιθέτως, η Siemens απέφυγε το πρόστιμο καθώς συνεργάστηκε με τις αρχές για την αποκάλυψη της υπόθεσης.

«Οι πελάτες και οι φορολογούμενοι σε όλη την Ευρώπη πλήττονταν από αυτό το καρτέλ για αρκετά χρόνια», επεσήμανε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Νέλι Κρόες. «Η Κομισιόν έθεσε πλέον τέλος σε αυτή την απάτη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ανωτέρω εταιρείες είχαν συμφωνήσει να μην εισέρχεται η μία στην εγχώρια αγορά της άλλης. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τους επεβλήθη πρόστιμο ίσο με έως 10% των ετήσιων πωλήσεών τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα