ΕΚΤ: Διατήρηση επιτοκίων στο 1%

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 14:45
UPD:19:35

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά.

Η σημερινή συνεδρίαση της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από τις συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η Eυρωζώνη μπορεί να εξήλθε από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι το 2010. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η επόμενη μεγάλη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι αύξηση των επιτοκίων, μετά μάλιστα από την προχθεσινή αύξηση από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, προβλέπουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η σημερινή νομισματική πολιτική είναι η ενδεδειγμένη, με τις αγορές να αναζητήσουν νύξεις σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο της στρατηγικής εξόδου της ΕΚΤ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις της ΕΚΤ για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αφότου Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής εξέφρασαν ανησυχία για το ισχυρό ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα