Economist: ¶λλαξαν οι εποχές στη γεωργία

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 15:10

Ο καιρός που οι αγρότες καλλιεργούσαν τις εκτάσεις τους ανάλογα με την εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, παρατηρεί ο Economist. Οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιφέρει μεγάλη σύγχυση στην εναλλαγή των εποχών και τα πράγματα θα «περιπλακούν» περισσότερο στο μέλλον. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι αγρότες, σε πρώτο πλάνο, και όλοι οι υπόλοιποι σε δεύτερο, καθώς από την αγροτική παραγωγή εξαρτάται η σίτιση και επιβίωση του πληθυσμού.

Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, οι άνυδρες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης θα μετατραπούν σε ερήμους. Ταυτόχρονα, η κλιματικές αλλαγές προκαλούν μεγαλύτερη εξάτμιση από τα φυτά με αποτέλεσμα ισχυρότερες βροχοπτώσεις που θα ευνοήσουν κάποιες περιοχές και θα πλήξουν άλλες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του International Food Policy Research Institute της Ουάσιγκτον, το 2020 οι καλλιέργειες σε πολλά τμήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου θα έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000. Στη Λατινική Αμερική, το μέλλον διαγράφεται λιγότερο ζοφερό. Οι αποδόσεις των βασικών καλλιεργειών αναμένεται να μειωθούν κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες μόνο, ενώ ανθεκτική πιστεύεται ότι θα αποδειχθεί και η γεωργία στην Κίνα.

¶σχημα είναι τα μαντάτα, ωστόσο, για τη Νότια Ασία –το πολυπληθέστερο τμήμα του πλανήτη– όπου η απόδοση των σιτηρών θα μειωθεί κατά 50% έως το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IFPRI). Στη Μέση Ανατολή, η επιτροπή προβλέπει πτώση των αποδόσεων κατά 47% για τον αραβόσιτο και 30% για το ρύζι.

Καθώς τα μοτίβα της παραγωγής αλλάζουν, η απελευθέρωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων είναι ολοένα πιο επιβεβλημένη, υπογραμμίζει ο Τζέρι Νέλσον από την IFPRI, ούτως ώστε η γεωργία να συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο. «Μόνο μια νέα τεχνολογική επανάσταση –η «πράσινη» επανάσταση– θα βγάλει τον πλανήτη από το αδιέξοδο της μείωσης των αποδόσεων», συμπληρώνει.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν τα μέσα να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν την απόδοση μιας καλλιέργειας μέσω νέων τεχνολογιών και αυτό που μένει είναι να εφαρμοστούν στην πράξη. Στη συνάντηση του G20 στο Πίτσμπουργκ, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της έρευνας στη γεωργία και να αυξήσουν τις δαπάνες στον αγροτικό τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα