Παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΚ για οδικές μεταφορές-εμπορία καυσίμων

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 17:53

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μη συμμόρφωσής της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελεύθερη εγκατάσταση των επιχειρήσεων στους τομείς των οδικών μεταφορών και της εμπορίας καυσίμων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι περιορίζεται η ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τις οδικές μεταφορές και με την εμπορία καυσίμων στην Ελλάδα. Επιπλέον, έκρινε ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά αντιμετωπίζουν διακριτική μεταχείριση χωρίς να εξετάζεται η ιδιαίτερη κατάσταση και η οικονομική επιφάνεια των αιτουσών επιχειρήσεων.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στους περιοριστικούς ελληνικούς κανόνες για την ταξινόμηση των οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή μεταφορικών υπηρεσιών σε τρίτους (τα λεγόμενα «οχήματα δημόσιας χρήσης»), καθώς και στους κανόνες για την ταξινόμηση βυτιοφόρων από τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων, σημειώνει η Επιτροπή.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να επιβάλουν πάγια κόμιστρα, κάτι το οποίο σύμφωνα με την Επιτροπή ενδέχεται να αποτρέψει την είσοδο αλλοδαπών επιχειρήσεων στην αγορά των οδικών μεταφορών, ενώ παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται δε ότι στις αρχές του 2009 η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη για το ζήτημα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα