Νότια Κορέα: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 06:22
UPD:06:30

Αμετάβλητα στο 2% διατήρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας τα επιτόκια – σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για όγδοο μήνα – εν μέσω ανησυχιών ότι η ανατίμηση του νομίσματος, ουόν, ενδέχεται να απειλεί την οικονομική ανάκαμψη μέσω των εξαγωγών.

Το ουόν διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε ένα έτος αυτήν την εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα θα σηματοδοτήσει τα σχέδιά της για την αύξηση των επιτοκίων. Το ισχυρό ουόν θα βλάψει τις εξαγωγές εταιρειών όπως της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τηλεοράσεων υγρών κρυστάλλων στον κόσμο, η οποία είπε τον περασμένο μήνα ότι έχει σκοπό να υπερβεί την ανάπτυξη των φορτώσεων του κλάδου το 2010. Οι εξαγωγές αποτελούν για τη Ν. Κορέα πλέον του ημίσεως της οικονομίας της.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το νόμισμα μετά την απόφαση για τα επιτόκια. Ανοδικά κινήθηκαν τα κορεατικά ομόλογα ωθώντας την απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκειας υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 4,45%, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο της Κορέας.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το δεύτερο τρίμηνο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών. Τα χαμηλά επιτόκια τόνωσαν τον δανεισμό των καταναλωτών και τον δανεισμό των νοικοκυριών που αυξήθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, πριν μειωθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης Kospi έχει σημειώσει φέτος άνοδο μεγαλύτερη του 40%, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η οικονομία ξεπέρασε τα χειρότερα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα