Συζήτηση της συμφωνίας με την Cosco σε νέα βάση

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 15:12
UPD:17:00
EUROKINISSI /ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Σε νέα βάση θα διεξαχθεί η συζήτηση μεταξύ της ΟΛΠ Α.Ε. και της ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της COSCO, με αντικείμενο τη λειτουργία των προβλητών Ι και ΙΙ, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Σημείωσε δε πως η σχετική συμφωνία θα τεθεί υπό έγκριση των αρμοδίων αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.λ.π.).

Λ. Κατσέλη για ΟΛΠ: Μέσω του διαλόγου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα

Λ. Κατσέλη για ΟΛΠ: Μέσω του διαλόγου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα

Επεσήμανε ακόμη πως ήδη έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους της ΣΕΠ Α.Ε. να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης, ενώ τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.10.2009.

Η κ. Κατσέλη τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσω του διαλόγου να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα, να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού καθώς και να προαχθεί το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα, σε συνέχεια της συνάντησής της με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η υπουργός δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των εργαζομένων της εταιρείας Αγούδημος που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2009 και αδυνατούν να εξεύρουν άλλες ευκαιρίες εργασίας, ενώ αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα σίτισης, υγιεινής και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προτεραιότητα θα δοθεί σε μία σειρά θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η κάλυψη του θεσμικού κενού για εγκατάλειψη πλοίων, η ενίσχυση της λειτουργίας του Ταμείου Ανεργίας και η βελτίωση κάλυψης των άνεργων ναυτικών καθώς και η εξυγίανση της δημοσιονομικής διαχειρίσεις του ΝΑΤ στο οποίο δεν έχουν κλείσει ισολογισμοί εδώ και χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή του υπουργείου, η κ. Κατσέλη τόνισε πως θα διασφαλίσει τη λειτουργικότητα του υπουργείου και τη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου. Σημείωσε δε πως σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προωθηθεί:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Η ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο με αναβάθμιση των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

* Η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού.

* Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με προσέλκυση νέων στελεχών και κίνητρα για την παραμονή του υπάρχοντος στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Προτεραιότητα αποτελεί η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του Κέντρου Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού.

* Η ενίσχυση της ναυτιλιακής μας διπλωματίας με ενεργό ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς.

Καταλήγοντας η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας, τη συνεργασία με ξένους επενδυτές προς αμοιβαίο όφελος, διασφαλίζοντας παράλληλά την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Σημειώνεται πως η κ. Κατσέλη συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών, τη διοίκηση του ΟΛΠ, αλλά και το Δ.Σ. της ΠΝΟ, προκειμένου να ενημερωθεί, τόσο για τα προβλήματα της ναυτιλίας και των λιμανιών όσο και των Ελλήνων ναυτικών.

KKE: «Κόλπο» του ΠΑΣΟΚ η επαναδιαπραγμάτευση

Με το κόλπο της επαναδιαπραγμάτευσης η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κάμψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Επισημαίνει δε πως οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και γενικότερα για το λαό δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο ελάχιστο, με το όποιο φτιασίδωμα της συμφωνίας παραχώρησης.

Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους και το λαό να μην αποδεχτούν τις ιδιωτικοποιήσεις, που αποφάσισε και δρομολόγησε η ΝΔ, να τις υλοποιήσει με μικροαλλαγές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα