Ενισχύονται οι εμπορικές σχέσεις Κίνας - Ρωσίας

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 12:28
UPD:12:38

Eμπορικές συμφωνίες αξίας 3,5 δισ.δολαρίων υπέγραψαν Κίνα και Ρωσία κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στο Πεκίνο του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Περίπου 40 συμβόλαια υπεγράφησαν μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Ζούκοφ.

Ανάμεσα στις συμφωνίες είναι και η παροχή δύο δανείων ύψους 500 εκ δολαρίων το καθένα από κινεζικές τράπεζες προς ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ένα είναι από την China Development Bank προς τη ρωσική Vnesheconombank και το άλλο από την Agricultural Bank of China προς τη ρωσική κρατική VTB.

Οι δύο χώρες αναμένεται επίσης να υπογράψουν συμφωνία για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1727605 όπως ανακοίνωσε σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο αναμένεται επίσης να καλύψουν ζητήματα της διεθνούς πολιτικής όπου οι απόψεις τους συγκλίνουν, όπως τα πυρηνικά της Β. Κορέας.

Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί από λιγότερο από 10 δισ.δολάρια σε περισσότερα από 50 δισ.δολάρια ετησίως μέσα στα έξι τελευταία χρόνια.

Στην καρδιά της σχέσης τους βρίσκεται η δίψα του Πεκίνου για τον ενεργειακό πλούτο της Ρωσίας – οι μισές εξαγωγές της Μόσχας στο Πεκίνο αφορούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πηγές: Reuters, BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα