Βαρόμετρο ΕΒΕΘ: Ισα-ισα τα βγάζει πέρα ένα στα δύο νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 18:19

Ισα-ίσα «τα βγάζει πέρα» ένα στα δύο νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη (ποσοστό 49%), ενώ το 14% χρησιμοποιεί αποταμιευμένα χρήματα για να καλύψει τρέχουσες οικονομικές ανάγκες και το 13% χρεώνεται ολοένα και περισσότερο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δεύτερη έρευνα «Βαρόμετρο» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σύμφωνα με την οποία επίσης εννέα στους δέκα Θεσσαλονικείς (88%) δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν/χτίσουν σπίτι στο επόμενο 12μηνο, το 81% θεωρεί απίθανο να αποκτήσει καινούργιο αυτοκίνητο και το 51% «καθόλου πιθανό» να μπορέσει να αποταμιεύσει.

Ωστόσο, οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται σήμερα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, σε σχέση τόσο με τον περασμένο Μάρτιο, όσο και με τον μέσο εθνικό όρο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 55% δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε «αρκετά» ή «πολύ» το τελευταίο 12μηνο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώνεται στις -32 μονάδες, έναντι μέσου εθνικού όρου -39.

Γενικά, οι περισσότεροι από τους δείκτες του Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν οριακή ή μικρή βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο «Βαρόμετρο» του Μαρτίου, αλλά οι απαντήσεις δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις για το κοντινό μέλλον: το 25% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί αρκετά στο προσεχές 12μηνο, το 10% ότι θα γίνει πολύ χειρότερη, το 39% ότι θα παραμείνει αμετάβλητη, το 15% ότι θα βελτιωθεί αρκετά και το 2% ότι θα είναι πολύ καλύτερη.

«Καταναλωτές και επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου, αλλά αυτή η αισιοδοξία δεν εκπορεύεται από τη σημερινή τους κατάσταση, αλλά από τις προσδοκίες τους για το μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος.

Εν τω μεταξύ, αρνητικός (-16 μονάδες) παρέμεινε το Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία Ν. Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ωστόσο βελτίωση σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Ο δείκτης είναι καλύτερος σε σχέση με τον μέσο εθνικό και ευρωπαϊκό όρο (-24).

¶σχημο εξάμηνο για τις επιχειρήσεις κατασκευών και λιανεμπορίου

«Λουκέτο» φαίνεται ότι έχουν βάλει τους τελευταίους μήνες πολλές κατασκευαστικές εταιρίες του νομού Θεσσαλονίκης. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με επιχειρηματίες του κλάδου, στο πλαίσιο της έρευνας, «τουλάχιστον ένας στους τέσσερις απάντησε ότι δεν ασκεί πλέον τη συγκεκριμένη δραστηριότητα» ανέφερε ο αναλυτής της «Palmos Analysis», Πασχάλης Τεμενεκίδης.

Το 53% των κατασκευαστικών δήλωσε επιδείνωση δραστηριότητας το περασμένο εξάμηνο, λόγω κυρίως μειωμένης ζήτησης (56%). Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν σκέφτονται να μειώσουν τιμές: σήμερα το 68% εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές (από 61% τον Μάρτιο), ενώ μόνο το 21% αναμένει μείωση. Επτά στους δέκα απάντησαν ότι ο αριθμός του προσωπικού τους θα μείνει σταθερός.

Επιδείνωση πωλήσεων σημειώθηκε το τελευταίο εξάμηνο το 68% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου του νομού, ενώ το 41% προβλέπει ότι θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση στους προσεχείς έξι μήνες (18% αναμένει αύξηση και 32% σταθερές πωλήσεις). Εξι στους δέκα δεν θα μειώσουν τιμές. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο διαμορφώνεται στο -24. Οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι έναντι του μέσου εθνικού (-19) και ευρωπαϊκού όρου (-11), αλλά πιο αισιόδοξοι από ό,τι τον Μάρτιο (-33).

Μείωση παραγωγής για έξι στις 10 βιομηχανίες

Μείωση παραγωγής είδαν το τελευταίο εξάμηνο σχεδόν έξι στις 10 βιομηχανίες του νομού, με την περιορισμένη ζήτηση να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα στη δραστηριότητά τους (48%) και τους χρηματοικονομικούς περιορισμούς να ακολουθούν (29%).

Το 56% των βιομηχανιών του δείγματος είδε τις παραγγελίες του να μειώνονται και μόνο το 14% να αυξάνονται. Με βάση το τρέχον επίπεδο παραγγελιών, η παραγωγή των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης είναι διασφαλισμένη για 3,8 μήνες.

Ενας στους δύο εκπροσώπους βιομηχανιών δήλωσε ότι η κατάσταση της επιχείρησης του επιδεινώθηκε το τελευταίο εξάμηνο και το 15% ότι βελτιώθηκε. Το 43% αναμένει σταθερό όγκο παραγωγής στο επόμενο εξάμηνο, το 28% αύξηση και το 20% μείωση. Το 65% των επιχειρήσεων επισημαίνει ότι θα κρατήσει σταθερές τις τιμές και το 72% ότι θα διατηρήσει τον σημερινό αριθμό εργαζομένων (18% αναμένει μείωση προσωπικού και 8% αύξηση).

Μειωμένη ζήτηση κατέγραψε το τελευταίο εξάμηνο το 56% των επιχειρήσεων υπηρεσιών του νομού. Για το επόμενο 6μηνο, το 30% περιμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, 23% ότι θα μειωθεί και 39% ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Σταθερές θα κρατήσει τις τιμές το 77% των ερωτηθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα