Νέα κρίσιμη συνάντηση για την άρση του αδιεξόδου στον ΟΛΠ

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009 13:57

Νέα κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και της Ένωσης Λιμενεργατών έχει σήμερα από τις 3μ.μ. η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας, σε αναζήτηση λύσης στο αδιέξοδο από τη συνεχιζόμενη απεργία των λιμενεργατών.

Κατά τη σημερινή συνάντηση η κ. Κατσέλη αναμένεται να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων προς τους εργαζομένους, ώστε να ικανοποιηθούν ορισμένα εκ των βασικών αιτημάτων τους.

Οι προτάσεις θα κινούνται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά την «πίστωση χρόνου». Η Cosco δεν φαίνεται να είναι αντίθετη να δώσει στον ΟΛΠ την ευκαιρία να αναλάβει το Σ.ΕΜΠΟ. για ένα διάστημα 15 με 20 ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση η ισχύς του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco.

Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει ότι ο ΟΛΠ θα πραγματοποιεί τη φορτοεκφόρτωση για λογαριασμό της κινεζικής κρατικής εταιρείας Cosco. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της σύμβασης παραχώρησης έχει αναλάβει πλέον ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, εκπροσωπώντας της κινεζική κυβέρνηση.

Το δεύτερο θέμα αφορά στα εργασιακά. Η υπουργός αναμένει από τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ η ίδια προτίθεται να συζητήσει μαζί τους και για την εγγύηση τυχόν μελλοντικής απώλειας εισοδημάτων των εργαζομένων από τη μείωση για παράδειγμα των υπερωριών.

Τέλος, ο τελευταίος άξονας αφορά τις συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν στο μέλλον ανάμεσα στους προβλήτες που θα ελέγχει η Cosco (ΙΙ και εφόσον κατασκευαστεί ο ΙΙΙ) με τον προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα