Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Επίτροπο Αλμούνια

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 09:14
UPD:13:12

Μιλώντας στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στις Βρυξέλλες ξεκινά μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου το βασικό αγκάθι είναι η καχυποψία κι η ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Κρίσιμες συναντήσεις με τον Επίτροπο Αλμούνια και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στo Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του Eurogroup και Ecofin.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος (στα τέλη του 2012 αντί στα τέλη του 2009), ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι έχει αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο για μείωση του ελλείμματος με μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα.

Μιλώντας στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στις Βρυξέλλες ξεκινά μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου το βασικό αγκάθι είναι η καχυποψία κι η ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

«Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές, ούτε πάμε να ζητήσουμε απλώς μία παράταση, αλλά να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες στις εκλογές είπαν καθαρά ποιος φταίει. Πρέπει όμως να γνωρίζουν και το σημείο της αφετηρίας για τα περαιτέρω», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «τα στοιχεία είναι εξοργιστικά, αφού πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί η κατάρρευση των εσόδων, που είχαν προϋπολογιστεί πάνω από 65 δισ. ευρώ φέτος και θα φθάσουν τελικώς τα 50 δισ.¤».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μια τέτοια πτώση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την κρίση, ούτε η εκτόξευση των δαπανών από 75 δισ.¤ στα 80 δισ.¤, ούτε το συνολικό δημόσιο έλλειμμα. που από 5 δισ.¤, που προβλεπόταν, θα ξεπεράσει τελικά τα 30. «Αυτή είναι η κατάσταση χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψέματα, χωρίς φτιασιδώματα, αλλά και χωρίς άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, «γιατί μία οικονομία σε ύφεση, με πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 1-2% για φέτος, χρειάζεται επανεκκίνηση». Σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί πριν το τέλος του 2009. Επανέλαβε δε, ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κι ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο θέμα της συγκράτησης των δαπανών. «Ως υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να υπογράψω αμοιβές διοικητών και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Μισθούς ανύπαρκτων εντεταλμένων συμβούλων, πολλαπλάσιες από όσες παίρνει ένας έμπειρος γιατρός του ΕΣΥ. Τα "γκόλντεν μπόις" κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε προκλητικές αμοιβές μελών Διοικητικών Συμβουλίων, σε επιτροπές χωρίς αντικείμενο», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Θα μπει μαχαίρι στην καθημερινή σπατάλη του δημοσίου, στις προμήθειες με εξωπραγματικές τιμές, στις προνομιακές σχέσεις που υποκρύπτουν διαφθορά».

Επανέλαβε ότι θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για την πληρωμή των συντάξεων με επιπρόσθετο, αλλά περιορισμένο δανεισμό, πριν το τέλος του χρόνου, εφόσον χρειαστεί, ενώ προανήγγειλε ότι εφεξής αλλάζει ο τρόπος σύνταξης και κατάρτισης του προϋπολογισμού, που θα είναι πλέον πολυετής από μηδενική βάση.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές με εξορθολογισμό στο σύστημα προμηθειών, διπλογραφικό σύστημα καταγραφής δαπανών, αξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από μηδενική βάση και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

«Τα έσοδα θα αυξηθούν χωρίς νέους φόρους στη μέση ελληνική οικογένεια και όχι με λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές, αλλά με βαθιές τομές, συστηματική δουλειά, διάθεση για συγκρούσεις και πεποίθηση στον πολίτη ότι όλοι πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα δημόσια διαβούλευση για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2010, με ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος, στη φορολόγηση της περιουσίας, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία σήμερα ονομάζονται Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, εκπονούνται για την Ευρώπη από τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB). Η υιοθέτηση και χρήση τους στοχεύει στην εναρμόνιση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών που παρουσιάζουν οι εταιρίες στις οποίες εφαρμόζονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο διαφάνειας και συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων και ως εκ τούτου η αποτελεσματική λειτουργία των κεφαλαιαγορών της Κοινότητας και της εσωτερικής αγοράς.

Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

- Οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση

Οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14/9/2009) αναδεικνύουν σημάδια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι θετικές ενδείξεις υποδεικνύουν και την αρχή μιας σταθερής ανάκαμψης.

Ως προς τη χρηματοπιστωτική κατάσταση υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση προσεγγίζει το χαμηλότερο σημείο της και αρχίζει πλέον η ανάκαμψη.

- Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20 στις 6-7 Νοεμβρίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο έχει και την προεδρία της Ομάδας G20 ως το τέλος του έτους) έχει διοργανώσει Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών της Ομάδας G20, στις 6-7 Νοεμβρίου 2009 στο St Andrews, στην Σκωτία.

- Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 29-30 Οκτωβρίου

Σε συνέχεια της συζήτησης στην ¶τυπη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Γκέτεμποργκ, το Συμβούλιο ECOFIN της 20ης Οκτωβρίου αναμένεται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων αναφορικά με τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στο δημοσιονομικό μέρος, ενώ θα συζητηθούν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και η χρηματοπιστωτική εποπτεία.

- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Ειδικότερα, θα συζητηθούν τα θέματα του κανονισμού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και της μακρο-προληπτικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ε.Ε., καθώς και η απόφαση του Συμβουλίου για την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

- Ενίσχυση των διακανονισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε.

Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN αναμένεται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καθώς και τον αναθεωρημένο χάρτη πορείας του ECOFIN, σε συνέχεια των συζητήσεων στην ¶τυπη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Γκέτεμποργκ.

- Φορολογία: Συμφωνίες καταπολέμησης της απάτης με τρίτες χώρες:

Η Επιτροπή κατέληξε σε σχέδιο συμφωνίας των κρατών-μελών της ΕΕ με το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, η οποία αφορά την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των δημοσιονομικών συμφερόντων των συμβαλλόμενων μερών και την εξασφάλιση της ανταλλαγής των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα.

Η Επιτροπή έχει εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων που αφορούν στην σύναψη συμφωνιών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

1. ΕΤΕπ: Μηχανισμός για τους Ανατολικούς Εταίρους (Eastern Partners Facility)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, της διευκόλυνσης για τους εταίρους στην Ανατολική Ευρώπη (Eastern Partners Facility), που σκοπό θα έχει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στις χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς ανατολάς.

- Στήριξη της Ε.Ε. στα ισοζύγια πληρωμών της Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Λετονίας

Στο Συμβούλιο ECOFIN στις 20 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση των προγραμμάτων στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών τους. Η δυνατότητα στήριξης των ισοζυγίων πληρωμών των κρατών της Ε.Ε. που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ παρέχεται με τον Κανονισμό 332/2002.

- Συντονισμός σε επίπεδο Ε.Ε. και G20

Σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την οικονομία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα