Alpha Bank: «Πράσινο» για ΑΜΚ 986 εκατ. ευρώ

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 09:24
UPD:09:53

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 986 εκατ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, προσφέροντας 3 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές, με σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση, στην τιμή των 8 ευρώ ανά μετοχή, θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιδιώξει την επαναφορά της πάγιας μερισματικής πολιτικής της και την αποκλιμάκωση της πολιτικής υψηλών προβλέψεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω τιμή είναι κατά 32,9% χαμηλότερη από τη - μετά την αποκοπή του δικαιώματος - θεωρητική χρηματιστηριακή τιμή της 16ης Οκτωβρίου 2009. Η έκδοση θα είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται μείωση των προ φόρων δαπανών κατά 94 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια τοκoμερίδια των προνομιούχων μετοχών.

Η νέα κεφαλαιακή διάρθρωση, με υψηλής ποιότητος Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 9,1%1, Δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως 10%1 και Δείκτη Εποπτικών Κεφαλαίων 11,4% :

- Υπερκαλύπτει τις αναμενόμενες αυστηρότερες εποπτικές απαιτήσεις.

- Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται για πιστωτική επέκταση στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων.

- Ενισχύει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και ενδυναμώνει την ελκυστικότητα του ονόματός μας στην προσέλκυση καταθέσεων.

Η υψηλή ποιότητα του ενεργητικού της, χάρη στην διαχρονικά συνετή πιστοδοτική πολιτική της, επιτρέπει στην Alpha Bank:

- Την αποκλιμάκωση της πολιτικής υψηλών προβλέψεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον με εμάς.

- Την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τρόπο συμβατό ως προς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας.

- Την επιδίωξη επαναφοράς της πάγιας μερισματικής πολιτικής.

«Πριν από έναν περίπου χρόνο, ανακοινώσαμε πρώτοι την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ρευστότητος της ελληνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενοι τις θετικές επιδράσεις που θα είχε στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίξαμε ουσιαστικά την πελατεία μας για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση αυτή θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για συμμετοχή σε έναν από τους πλέον εύρωστους τραπεζικούς ομίλους στην περιοχή», σχολίασε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα