Μαΐλλης: Απτά αποτελέσματα από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 12:57

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόοδο εργασιών του προγράμματος ανασυγκρότησής του εξέδωσε σήμερα ο Όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλης.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η πρώτη φάση του προγράμματος ήδη υλοποιείται, με τη δεύτερη φάση να είναι σε εξέλιξη με σκοπό να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2010.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενοποίηση και η ορθολογική οργάνωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η αναδιάρθρωση των εμπορικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων, η υλοποίηση δραστικού προγράμματος περικοπής κόστους σε όλους τους τομείς, η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διοικητικής ομάδας και η διατήρηση και η ενίσχυση της έννοιας του «Καλού Επιχειρηματικού Πολίτη» που χαρακτηρίζει τον Όμιλο.

Αναφορικά με τις παραγωγικές δραστηριότητες, ο Όμιλος έχει προβεί στη συγχώνευση και ενοποίηση των 15 ευρωπαϊκών εργοστασίων παραγωγής σε 8 μεγαλύτερα, με στόχο να διακόψει τη δραστηριότητα ακόμη 2 εργοστασίων το 2010, και τελικά θα μειώσει το σύνολο των ευρωπαϊκών παραγωγικών μονάδων σε 6.

Αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες, ο Όμιλος έχει σταματήσει τις δραστηριότητες 5 μικρότερων εμπορικών θυγατρικών στην Ολλανδία, Αυστρία, Αλβανία, Σερβία και Σουηδία, ενώ ενίσχυσε αυτές στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ομοιογενούς Πανευρωπαϊκού εμπορικού οργανισμού. Επίσης, μειώνει τον αριθμό των περιφερειακών αποθηκών κατά τέσσερις και διατηρεί μία αντί δύο κεντρικές, βελτιώνοντας τη διαχείριση αποθεμάτων των πρώτων υλών και τελικών προϊόντων και μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης.

Τέλος, η τιμολογιακή πολιτική έχει βελτιωθεί, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας και των χρηματοροών μέσω και της επιτάχυνσης των εισπράξεων.

Η διαδικασία ανασυγκρότησης υπέδειξε την ανάγκη μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στον Όμιλο κατά 425 άτομα ή 20% συγκριτικά με τα τέλη του 2007, έτσι ώστε ο Όμιλος να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η οργανωτική δομή του Ομίλου έχει ανασυγκροτηθεί σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές που περιλαμβάνουν τη Δυτική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, την Ιταλία και τη Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα προσέγγισης της ραγδαίως αναπτυσσόμενης ασιατικής αγοράς, με τη σύσταση κοινοπραξίας στην Ινδία.

Η διοικητική ομάδα του Ομίλου έχει επίσης σημαντικά ενισχυθεί με την πρόσληψη έμπειρων στελεχών τόσο στα γραφεία της στην Ελλάδα όσο και στις θυγατρικές της.

Ο Όμιλος έχει επίσης προχωρήσει σε επενδυτικά έργα ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στη μονάδα των Οινοφύτων στην Ελλάδα. Αυτές οι επενδύσεις αποσκοπούν στη μείωση των αποβλήτων και λοιπών εκπομπών στο περιβάλλον σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που θέτουν οι σχετικές νομοθεσίες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την παραγωγική αποδοτικότητα και αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2009.

Όπως τονίζει ο Όμιλος, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος ανασυγκρότησης έχει ήδη υλοποιηθεί και μέχρι στιγμής έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου 2007 - Ιουνίου 2009, ο Όμιλος πέτυχε να εξοικονομήσει 18,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,9 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του και τα 4,2 εκατ. ευρώ σε βελτίωση του κόστους παραγωγής.

Μεταξύ του Ιουλίου 2009 και τέλους του 2010 ο Όμιλος στοχεύει σε μια επιπλέον μείωση των δαπανών κατά 5,5 εκατ. ευρώ μέσω της συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης των εμπορικών μονάδων του και των κεντρικών του γραφείων. Ως αποτέλεσμα, τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του Ομίλου από το επίπεδο των 60,9 εκατ. ευρώ το 2007, μειώθηκαν στα 52,5 εκατ. ευρώ το 2008, και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στα 47,0 εκατ. ευρώ το 2009.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα