Γ. Μανιάτης: Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί εναλλακτική λύση

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 16:09

«Στόχος μας είναι να μεγιστοποιηθεί η απόδοση, να αναβαθμιστεί η ποιότητα τροφοδότησης των καταναλωτών και να βελτιωθεί η οικονομική αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος», υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν αφήνει περιθώριο για χρήση λιθάνθρακα» επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 4ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας (WFER IV). Τόνισε δε πως «η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί για μας εναλλακτική λύση».

Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης «δίνει προτεραιότητα στην αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών σταθμών με νέες μονάδες καθαρού άνθρακα υψηλής απόδοσης καθώς και με νέους σταθμούς φυσικού αερίου, ξεκινώντας από το νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής Ελλάδας».

«Στόχος μας είναι να μεγιστοποιηθεί η απόδοση, να αναβαθμιστεί η ποιότητα τροφοδότησης των καταναλωτών και να βελτιωθεί η οικονομική αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης και τόνισε ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση για τη ζωή μας και την ανάπτυξη της χώρας.

«Ξεκάθαρο δείγμα γραφής της κυβέρνησής αποτελεί η λειτουργία αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και με οριζόντια δράση σε όλες τις επιμέρους πολιτικές όλων των υπόλοιπων υπουργείων της χώρας», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ακόμη πως «η πολιτική για το περιβάλλον και τις μεταφορές καθώς και ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός αποτελούν τους τρεις πυλώνες για να οδηγηθούμε σε μια πράσινη οικονομία ως βάση της βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης».

Μια οικονομία, συμπλήρωσε, που θα παρέχει ασφάλεια στην παροχή της ενέργειας αλλά συγχρόνως θα καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστική στις νέες υπηρεσίες και τα νέα προϊόντα. Η ενίσχυση της οικολογικής βιομηχανίας και της πράσινης επιχειρηματικότητας θα δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχος Σακελλάρης, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος βρίσκεται σήμερα στα πρώτα στάδια μιας ενεργειακής επανάστασης, η οποία μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα είναι τόσο βαρυσήμαντη όσο η εμφάνιση, πριν από έναν αιώνα, του πετρελαίου και των οικονομιών που βασίζονται στον ηλεκτρισμό».

Τόνισε επίσης ότι η επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης των ενεργειακών συστημάτων θα συμπεριλάβει προσανατολισμό σε λύσεις μεγαλύτερης έντασης κεφαλαίου και απαιτεί σημαντική αύξηση των επενδύσεων.

Προέβη, παράλληλα, στην εκτίμηση ότι οι απελευθερωμένες και ανταγωνιστικές ενεργειακές αγορές θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, στέλνοντας τα κατάλληλα επενδυτικά μηνύματα.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΕΤΕπ στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Σακελλάρης δήλωσε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει φέτος σε χορήγηση δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ΕΤΕπ έχει θέσει ένα ελάχιστο όριο, ώστε τουλάχιστον το 20% των μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων στην ΕΕ να αφορούν τον τομέα των ΑΠΕ, στον οποίο πέρυσι χορηγήθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακής Τεχνολογίας (SET-Plan), η ΕΤΕπ εργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά επενδυτικά ιδρύματα για τη δημιουργία του Ταμείου Marguerite, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ενέργεια, την Κλιματική Αλλαγή και τις Υποδομές 2020, ανέφερε ο κ. Σακελλάρης.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ΕΤΕπ εργάζεται σε έναν αριθμό πρωτοβουλιών εκτός Ευρώπης, όπως το Mεσογειακό Ηλιακό Σχέδιο (MSP), πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην περιοχή της Μεσογείου, μέχρι το 2020, με παραγωγική δυναμικότητα 20 GW.

Την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς. «Οι νέες τεχνολογίες μεταφοράς ενέργειας αποκτούν νόημα μόνον αν υπάρχουν καλώς ρυθμισμένες αγορές για να απορροφήσουν αυτές τις τεχνολογίες», επεσήμανε ο κ. Πίμπαλγκς.

Εν τω μεταξύ, στους τρόπους κινητοποίησης και ενδυνάμωσης των καταναλωτών, ώστε να καταστούν ενεργοί παίκτες στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επικεντρώθηκε στην ομιλία της η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα καταναλωτών Μεγκλένα Κούνεβα.

«Αν εμείς στην Ευρώπη εξακολουθούμε να καταναλώνουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούμε τρεις υδρογείους για να καλύψουμε τη ζήτηση», προειδοποίησε η κ. Κούνεβα. Υπογράμμισε δε ότι «αυτό το οποίο, σε τελευταία ανάλυση επιζητούμε είναι μια μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη συμπεριφορά, όχι μόνον μεταξύ των καταναλωτών αλλά και στις αγορές και στην κοινωνία στο σύνολό της».

Το Φόρουμ διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών από 19 έως και 21 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα