Ernst & Young: Ανακάμπτει η δραστηριότητα των IPO

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 16:59

Στα 37,8 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε η συνολική αξία της αγοράς IPO (Δημόσιες Αρχικές Προσφορές Μετοχών) κατά το τρίτο τρίμηνο, χάρη σε μια σειρά κινεζικών ΙΡΟ ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ernst & Young.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και συνιστά αύξηση κατά 292% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Ο αριθμός των ΙΡΟ ανήλθε σε 149 και ήταν ο υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους. Παρόλ’ αυτά, παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τις ιστορικές τάσεις.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες ΙΡΟ του τριμήνου πραγματοποιήθηκαν από κινεζικές εταιρείες, οι οποίες επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειονότητα να εισαχθούν είτε στο χρηματιστήριο της Σαγκάης είτε στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ του τριμήνου (και του έτους μέχρι τώρα) ήταν αυτή της China State Construction Engineering Corp, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης τον Ιούλιο, συγκεντρώνοντας 7,3 δισ. δολάρια.

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν το 63% της συνολικής αξίας των ΙΡΟ κατά το τρίτο τρίμηνο αντιστοιχούσε στις 62 κινεζικές εταιρείες, οι οποίες εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, με συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 3,2 δισ. δολάρια, ή στο 8,4% των παγκόσμιων συγκεντρωθέντων κεφαλαίων, και σε τέσσερις από τις 20 κορυφαίες συμφωνίες κατά μέγεθος. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι ινδικές εταιρείες, με συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 2,6 δισ. δολάρια, ή στο 7,2%,των παγκόσμιων συγκεντρωθέντων κεφαλαίων, και σε τρεις από τις 20 κορυφαίες συμφωνίες κατά μέγεθος.

Ενώ η Κίνα και η υπόλοιπη Ασία παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό. Σε ό,τι αφορά τις κυριότερες αγορές, δεν υπήρξαν ΙΡΟ κατά τη διάρκεια της περιόδου στη Γερμανία και την Ιταλία, μία ΙΡΟ πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και στην Ισπανία και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνολική αξία στην Ευρώπη ανήλθε σε 189,2 εκατ. δολάρια, ήτοι 0,5% του παγκόσμιου συνόλου.

«Ήταν ένα εξαιρετικό τρίμηνο για την αγορά ΙΡΟ στην Ασία και, ειδικότερα, στην Κίνα. Εκτός από την ευπρόσδεκτη ανάκαμψη της δραστηριότητας μέσω μια σειράς σημαντικών εισαγωγών στα χρηματιστήρια, είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ στις αρχές αυτής της δεκαετίας, οι ινδικές ή οι κινεζικές εταιρείες εξέταζαν το ενδεχόμενο να εισαχθούν σε ανεπτυγμένες αγορές, σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το εάν τα χρηματιστήρια της Βομβάης ή της Σανγκάης είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε ΙΡΟ σχεδόν οποιασδήποτε κλίμακας», σχολίασε ο Γκρέγκορι Έρικσεν της Ernst & Young.

Όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι εξίσου ισχυρό για την αγορά των ΙΡΟ στην Ασία. Στην Ευρώπη δεν αναμένεται ταχεία ανάκαμψη, ενώ η επιφυλακτική, αλλά ουσιαστική βελτίωση του κλίματος για τις ΙΡΟ στις ΗΠΑ είναι αναμενόμενη, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επιστρέφει.

Για το μέλλον, η Ernst & Young πιστεύει ότι θα σημειωθεί αναζωογόνηση της δραστηριότητας στην Ευρώπη το 2010, καθώς οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων επιζητούν να αποδεσμευτούν από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα