Allianz, Amex: Διατηρούν τα μερίδια στην ICBC

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 08:45
UPD:10:11

Τη διατήρηση των μεριδίων τους στην Industrial & Commercial Bank of China Ltd., συνδυασμένης αξίας περίπου 3,1 δισ. δολαρίων, σχεδιάζουν η Allianz SE και η American Express Co. ενόψει της σημερινής λήξης της σχετικής προθεσμίας.

Η Allianz και η American Express δεν έχουν άμεσα σχέδια πώλησης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των εταιρειών και της ICBC, που εδρεύει στο Πεκίνο. Η Allianz έχει 3,22 δισ. μετοχές της ICBC, που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, αξίας 19,9 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (2,57 δισ. δολ. ΗΠΑ), ενώ η American Express έχει στην κυριότητά της 638 εκατ. μετοχές, αξίας 3,95 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ.

Τέσσερα χρόνια μετά την κρατική βοήθεια που έλαβε, η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας και κέρδους. Το εμπορικό της δίκτυο στη χώρα αποτελείται από 16.000 καταστήματα και 112 παραρτήματα στο εξωτερικό, ενώ διαθέτει και 190 εκατ. μεμονωμένους πελάτες, όσος είναι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας και της Γαλλίας μαζί.

Τα κέρδη της κινεζικής τράπεζας ενδέχεται να ανέλθουν στα επίπεδα ρεκόρ των 128,4 δισ. γιουάν (18,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε περίπτωση που η Αllianz πουλήσει το μερίδιό της στην ICBC θα έχει κέρδος 2 δισ. δολαρίων, ενώ η American Express θα έχει κέρδος 400 εκατ. δολαρίων, σε τρέχουσες τιμές. Οι δύο εταιρείες απέκτησαν τα μερίδιά τους τον Απρίλιο του 2006.

Η Goldman Sachs Group Inc., η Allianz και η American Express αγόρασαν συνολικά 24,2 δισ. μετοχές στην ICBC το 2006 προς περίπου 3,8 δισ. δολαρίων, έξι μήνες προτού η κινεζική τράπεζα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή. Οι εταιρείες συμφώνησαν να διατηρήσουν το ήμισυ των μετοχών για τρία χρόνια και το υπόλοιπο για επιπλέον έξι μήνες.

Η Allianz, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, και η American Express πούλησαν το ήμισυ των επενδύσεών τους στην ICBC αμέσως μετά την άρση της περιόδου απαγόρευσης στις 28 Απριλίου. Η Goldman Sachs διεύρυνε την περίοδο διατήρησης του 80% του μεριδίου της έως τον Απρίλιο του 2010 μετά από αναθεώρηση της συμφωνίας. Η τράπεζα πούλησε κάποιες από τις μετοχές της ICBC τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα