Μηχανική: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 11:47

Την ολοκλήρωση και παράδοση προς χρήση του ιστορικού συγκροτήματος του Εθνικού Θεάτρου στην πόλη των Αθηνών, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια σημαντικών προσπαθειών, ανακοίνωσε η Μηχανική.

Το κτίριο, το οποίο αναπτύσσεται σε συνολική επιφάνεια 16.500 τ.μ., συγκαταλέγεται σε ένα από τα πλέον αξιόλογα μνημειακά κτίρια του 19ου αιώνα που οικοδομήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Καταλαμβάνει το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Κουμουνδούρου, Σατωβριάνδου και Μενάνδρου.

Το Εθνικό Θέατρο αποτελείται, εκτός από το διατηρητέο ιστορικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ και περιλαμβάνει την Κεντρική Σκηνή, το κτίριο της Νέας Σκηνής που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960, και τα πρόσφατα ανεγερθέντα κτίρια της Σκηνής και της Επέκτασης, όπως αναφέρει η Μηχανική στην ανακοίνωσή της.

Το θέατρο πλέον διαθέτει μία νέα εγκατάσταση της Σκηνής, που περιλαμβάνει το χώρο της κύριας σκηνής επιφανείας 350 τ.μ, βάθους 11,50 μ., με τον μεταλλικό πύργο σκηνής ύψους 25 μ, με τις τρεις γαλαρίες κυκλοφορίας του και το τροχαλιοστάσιο, και το χώρο της πλευρικής σκηνής επιφανείας 180 τ.μ.

Η δυνατότητα εναλλαγής σκηνικών που δίδουν τα δύο αναβατόρια, τα πέντε βαγόνια, η περιστροφική σκηνή, τα πενήντα τέσσερα ηλεκτροκίνητα σταγκόνια και ο υπόλοιπος τεχνικός εξοπλισμός σκηνής, σε συνδυασμό με τον τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνθέτουν μία από τις πιο σύγχρονες σκηνές της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, μετά από σειρά προεργασιών και μελετών αποκατάστασης, το έργο δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και ανάδοχος κατασκευαστής αναδείχθηκε η Θόλος Α.Ε., θυγατρική εταιρεία του ομίλου Εταιρειών Μηχανική.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το Μάρτιο του 2006 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους με την έκδοση της οικοδομικής αδείας και την ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006 (Γ' ΚΠΣ) και του Υπουργείου Πολιτισμού (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πολιτισμός") και η δαπάνη του ανήλθε στα 26 εκ. ευρώ.

«Η Μηχανική Α.Ε. εκφράζει την υπερηφάνειά της για τη συμμετοχή στην προσπάθεια αποκατάστασης ενός τόσο σημαντικού για την ιστορία των Αθηνών κτιρίου. Στο κέντρο της πόλης, το μνημειακό κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Θεάτρου, εντυπωσιακών προδιαγραφών και διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, ξαναβρίσκει την αίγλη και το κύρος του και μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας», αναφέρει η εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα