WFER IV: Συγκρότηση νέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ρυθμιστών Ενέργειας

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 15:57

Τη συγκρότηση νέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ρυθμιστών Ενέργειας (ICER), για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι ρυθμιστές από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο 4ο Παγκόσμιο Φόρουμ για Ρυθμιστικά Θέματα στην Ενέργεια (WFER IV), το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα από 18 έως και 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σημερινή «Ανακοίνωση για την Κλιματική Αλλαγή», οι ρυθμιστές για την ενέργεια, δεσμεύονται να υλοποιήσουν, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευθύνης και δικαιοδοσίας τους, τις ακόλουθες δράσεις:

1. Δημιουργία νέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ρυθμιστών Ενέργειας (ICER) για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας των ρυθμιστών και του διαλόγου σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Η ICER, η οποία θα συγκροτηθεί μετά το WFER IV στην Αθήνα, θα έχει μέλη 11 περιφερειακές ενώσεις ρυθμιστών σε όλο τον κόσμο, με διεθνείς ομάδες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης ομάδας εργασίας για ρυθμιστικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής.

2. Στήριξη της παροχής ενέργειας σε όλους, στις αναπτυσσόμενες αγορές, σε ένα περιβάλλον αύξησης του ενεργειακού κόστους και των περιβαλλοντικών περιορισμών.

3. Προώθηση ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι ρυθμιστές θα ετοιμάσουν έκθεση για τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της G8 σχετικά με τις καλύτερες ενεργειακές πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η έκθεση - στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στις δομές των αγορών, στα μοντέλα λειτουργίας και τα στάδια ανάπτυξης - θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών της G8.

4. Διεξαγωγή επισκόπησης της ενέργειας από ΑΠΕ και της παραγόμενης ενέργειας που διανέμεται. Η ομάδα εργασίας της ICER για την κλιματική αλλαγή θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες μελέτες και παραδείγματα των καλύτερων πρακτικών σχετικά με την ενσωμάτωση στη συνολική προσφορά ενέργειας της ενέργειας από ΑΠΕ και της παραγόμενης ενέργειας που διανέμεται καθώς και σχετικά με τον αντίκτυπό της στα δίκτυα και τον ανταγωνισμό.

5. Ενημέρωση των μελών για τις καλύτερες πρακτικές, με στόχο την υιοθέτησή τους παγκοσμίως και εξέλιξη νέων προσεγγίσεων σε ρυθμιστικά θέματα, που είναι θεμελιώδους σημασίας στην επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

6. Συνεργαζόμενοι στενά με τους κοντινότερους γείτονές μας και μέσα στο πλαίσιο της ευθύνης μας, θα προωθήσουμε μεγαλύτερη διασύνδεση δικτύων και θα διευκολύνουμε τη συμβατότητα των ρυθμιστικών πλαισίων μας με στόχο τη δημιουργία πιο αποδοτικών ενεργειακών συστημάτων και την εξασφάλιση διαύγειας και βεβαιότητας στην αγορά.

7. Περαιτέρω ενίσχυση της εμπλοκής μας στη διεθνή διαδικασία κλιματικής αλλαγής, με τις ενώσεις ρυθμιστών να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

8. Προώθηση αξιόπιστης ενεργειακής προσφοράς και λογικού ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης και της αρμοδιότητάς μας θα συνεχίσουμε να εξισορροπούμε τα συμφέροντα των προμηθευτών, καταναλωτών, μεταφορέων και διανομέων - που, στο σύνολό τους, αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές - συντελώντας στην οικοδόμηση ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος.

Τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση υπογράφουν οι ρυθμιστικές ενώσεις: African Forum for Utility Regulators (AFUR), Associacion Iberoamericana de Entidades Reguladoras de la Energia (ARIAE), Canadian Association of Members of Public Utility Tribunals (CAMPUT), Council of European Energy Regulators (CEER), East Asia and Pacific Infrastructure Regulatory Forum (EAPIRF), Energy Regulators Regional Association στην Κεντρική Ευρώπη και Ευρασία (ERRA), Mediterranean Gas and Energy Regulators Assembly (MEDREG), National Association of Regulatory Utility Commisssioners στις ΗΠΑ (NARUC), Organization of Carribean Utility Regulators (OOCUR) και Reional Electicity Regulators Association of Southern Africa (RERA).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα