«Θετικά αποτελέσματα για την ελληνική αλιεία από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ»

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 17:12
UPD:17:13

Σημαντικά για την ελληνική αλιεία ζητήματα συζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μετά από διαπραγματεύσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμέσου του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Μποργκ, συναίνεσε ώστε:

* Να μην επιβαρυνθεί η μικρή παράκτια αλιεία με πρόσθετες υποχρεώσεις, που θα προέκυπταν από τον νέο κανονισμό, χωρίς ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.

* Να είναι προαιρετική η χρήση των νέων τεχνολογιών και συστημάτων επικύρωσης δεδομένων (σύστημα αυτόματης αναγνώρισης AIS, σύστημα εντοπισμού σκαφών VDS).

* Να προωθήσει στις διεθνείς και διμερείς σχέσεις της Ε.Ε. με Τρίτες χώρες, τη θέσπιση ισότιμων υποχρεώσεων ώστε να διασφαλίζονται οι όροι ανταγωνισμού, κατά την άσκηση του ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας.

* Να θεσπίσει κίνητρα για τους αλιείς, στο πλαίσιο προγραμμάτων για την προστασία των αποθεμάτων και του περιβάλλοντος, κατά την προσεχή Αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., μετά από ολονύκτια συνεδρίαση, υιοθέτησε τον Κανονισμό για τη θέσπιση κοινοτικού συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα