Συμφωνία Gazprom - EdF για ανταλλαγή ποσοτήτων φυσικού αερίου

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 20:10

Σε συμφωνία για ανταλλαγή ποσοτήτων φυσικού αερίου κατέληξαν σήμερα o ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η γαλλική Electricite de France.

Η Gazprom έχει θέσει ως στόχο τον έλεγχο του 10% της αγοράς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ενώ η Electricite de France βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιριών, η EdF συμφώνησε να παραδίδει στην Gazprom 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια σε ανταλλαγή ισόποσου όγκου που η Gazprom θα παραδίδει στην EdF στη Βρετανία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Marketing and Trading Βιτάλι Βασίλιεφ δήλωσε: «η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ και μας προμηθεύει ποσότητες φυσικού αερίου σε περιοχές στρατηγικής σημασίας».

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Gazprom Marketing and Trading εγκαινίασε δραστηριότητες εμπορίας και μάρκετινγκ φυσικού αερίου στη Βόρειο Αμερική, εξέλιξη που συνιστά την πρώτη είσοδο θυγατρικής της Gazprom στις ΗΠΑ.

«Προσβλέπουμε στην επέκταση της σχέσης μας με τη Gazprom», ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της EdF Trading Τζον Ρίτενχαουζ.

Πηγές: ΑΠΕ –ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα