Συνάντηση Μ. Μπόλαρη με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 20:43

«Η αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση στη Θεσσαλονίκη, με δύο υφυπουργούς κεντρικών υπουργείων, θα βοηθήσει τη Βόρεια Ελλάδα να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, στο περιθώριο συνάντησης που είχε σήμερα το απόγευμα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

«Ζητούμενο είναι η αναστροφή των πολιτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στους δρόμους της υπανάπτυξης, της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης», ανέφερε ο κ. Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, interreg), θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό και με λογική στήριξης των περιφερειακών δομών.

Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό εξαγωγικής πολιτικής, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «το κρίσιμο στοιχείο για να υπάρξει εξωστρέφεια είναι η ανταγωνιστικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαίδης έθεσε στον υφυπουργό ζήτημα προσδιορισμού νέας εξαγωγικής στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι η συνεισφορά των εξαγωγών στον πλούτο που παράγουν οι περιφέρειές της συρρικνώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια -από το 2004 και μετά.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΣΥΕ, σημείωσε ότι στην Κεντρική Μακεδονία οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2004 και μειώθηκαν στο 12% του ΑΕΠ το 2007, ενώ αντίστοιχα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 9,2% το 2004 συρρικνώθηκαν στο 7,6% του ΑΕΠ το 2007.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα