Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2000 08:52

Ξεπέρασε τα 32 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αύξησαν σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Στην αύξηση την τιμής του «μαύρου χρυσού», επέδρασε και η κρίση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η οποία απειλεί τον ανεφοδιασμό της αγοράς.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αύξησαν τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη ρήξη, η οποία είναι δυνατόν να επιδράσει αρνητικά στις εξαγωγές πετρελαίου, από τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής του προϊόντος.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου, σημείωσε αύξηση κατά 47 σεντς ή 1,5% φθάνοντας τα 32,33 δολάρια το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας. Χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά ένα δολάριο ή ποσοστό 3,2% και σημείωσε την υψηλότερη αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ήταν της τάξης του 26%.

Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης, επηρεάζει διεθνώς την τιμή του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης θα φθάσει το 12% και οι τιμές κατανάλωσης (ήτοι οι λογαριασμό) θα είναι αυξημένοι σε ποσοστό 25%, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, ο οποίος ιστορικά, ήταν και ο πιο θερμός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα