Καταργούνται τα stage στο Δημόσιο

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 16:53
UPD:18:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις των stage», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας πως είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι για το ζήτημα θα υπάρξει ευρεία δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι η ΓΣΕΕ, εκπρόσωποι των εργαζόμενων με stage και η οικονομική επιτροπή.

Ερωτηθείς αν μπορούν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά το αν μπορούν όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες της σύμβασης να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 50% μοριοδότηση, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο της ΝΔ και με ένα μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο.

«Μέλημα» της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να μη χαθούν μόνιμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων stage.

Σημείωσε τέλος πως η κυβέρνηση βλέπει «τα προγράμματα stage με τελείως διαφορετική ματιά» και πως θα βάλει εκείνες τις δικλείδες και τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτελούν το ρόλο τους.

Δ. Αβραμόπουλος: Έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στους νέους

Βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κατάργηση των stage στο δημόσιο εξαπέλυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως «η μη ανανέωση των συμβάσεων 12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο».

Σημείωσε δε πως «η ΝΔ θα σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων που υφίστανται αυτή τη μεθόδευση και θα ασκήσει κάθε πολιτική πίεση, προκειμένου να αναθεωρηθούν τα κριτήρια και οι αποφάσεις της κυβέρνησης».

Πάντως, πρόσθεσε, «δεν είναι αυτά τα νέα παιδιά, που δημιουργούν το έλλειμμα στην Ελλάδα. Αυτό που αναδεικνύεται, είναι το έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στους νέους».

Κατάργηση των stage και στον ιδιωτικό τομέα ζητά το ΚΚΕ

«¶μεση κατάργηση της άθλιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων stage και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους σε σταθερή και μόνιμη εργασία» ζητά το ΚΚΕ.

Τονίζει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν καταργεί τα stage, αλλά «μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει, και ταυτόχρονα τιμωρεί τους άνεργους που είχαν καταφύγει στα stage του δημοσίου, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας».

«ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστές στο ρουσφέτι για να υφαρπάζουν ψήφους, μιλάνε για αξιοκρατία!», υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μην επιτρέψουν να τους διαχωρίζουν και να τους διασπούν με βάση τις εργασιακές τους σχέσεις.

ΛΑΟΣ: Μη στερήσουν τη δουλειά από χιλιάδες νέους

«Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους», παρατήρησε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, στα οποία στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τα εφάρμοσαν», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων».

«Ακόμα και οι ''πέτρες'' γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα stage το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004», υπογράμμισε.

Διερωτήθηκε δε πως «η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι τα stage δεν είναι νόμιμα και ηθικά για το δημόσιο, τα μετατρέπει με μαγικό ραβδί σε νόμιμα και ηθικά στον ιδιωτικό τομέα;»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα