Korea National: 3,9 δισ. δολ. για την Harvest Energy

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 08:33

Σε συμφωνία για την εξαγορά της καναδέζικης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και διΰλισης, Harvest Energy Trust, έναντι ποσου 4,1 δισ. δολ. Καναδά (3,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), προχώρησε η Korea National Oil Corp., για να εξασφαλίσει τις προμήθειες καθώς η Νότια Κορέα ανταγωνίζεται με την Κίνα για την Ινδία για τις παγκόσμιες πηγές ενεργείας.

Η νοτιο-κορεατική εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου θα καταβάλει 10 δολ. Καναδά ανά μετοχή ή περίπου 1,8 δισ. δολ. Καναδά σε μετρητά και θα απορροφήσει χρέος ύψους 2,3 δισ. δολ., σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Harvest Energy. Η τιμή είναι κατά 47% υψηλότερη της μέσης τιμής διαπραγμάτευσης του μέσου όρου 30 ημερών, στο Χρηματιστήριο του Τορόντο έως και τις 20 Οκτωβρίου.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 12,6 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό από τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων και εξαγορών στη Σιγκαπούρη, τη Συρία και το Καζακστάν. Η κρατική Korea National Oil, που επιδιώκει να επεκτείνει την ημερήσια παραγωγή της κατά 300.00 βαρέλια έως το 2012 από 72.000 βαρέλι, ψάχνει για περιοχές που έχουν μικρότερη πρόσβαση για την Κίνα, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Κανγκ Γιάνγκ, στις 9 Οκτωβρίου.

Η Κorea National Oil και η Harvest Energy συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την εμπορική συναλλαγή έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό της Νότιας Κορέας, σε σημερινή του ανακοίνωση. Η Korea National Oil αγόρασε μερίδιο στην Petro-Tech Peruana SA του Περού τον Φεβρουάριο προς 450 εκατ. δολάρια.

Η Korea National Oil έχει πει ότι σχεδιάζει να κάνει ετησίως δύο εξαγορές ξένων εταιρειών με πετρελαιοειδή.

Η Harvest, που παράγει 53.400 βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως, έχει αποθέματα περίπου 200.000 βαέλια καθώς και πετρελαιοπηγές στον Καναδά.

Η εξαγορά θα επιταχύνει την ανάπτυξη της Νότιας Κορέας στον τομέα ενέργειας στον Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα