Πάνω από τα 81 δολ. το αργό

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 06:45
UPD:06:55

Πάνω από τα 81 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να κλείσει τέταρτη εβδομάδα ανόδου, μετά τη βελτίωση της προοπτικής για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3,3% αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές μετά τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν εταιρικά κέρδη, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 έχει λήξει. Οι τιμές του αργού κινήθηκαν επίσης ανοδικά καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, διευρύνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 81,51 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 9:34 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 18 σεντς, κλείνοντας στα 81,19 δολ. το βαρέλι. Φέτος οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 82%.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 0,5% φθάνοντας στις 119,79 μονάδες στις 9:26 π.μ. στο Τόκιο καθώς τα εταιρικά κέρδη από την Αυστραλία έως την Ιαπωνία αύξησαν την εικοτολογία ότι η μεγαλύτερη ζήτηση θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να εξέλθει από την ύφεση.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αμερικανικές μετοχές για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες χθες. Ο Standard & Poor’s 500 Index αναρριχήθηκε 1,1%. Με άνοδο 1,3% έκλεισε ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,5033 ανά ευρώ στις 10:22 π.μ. στο Τόκιο, αμετάβλητο από χθες στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα άγγιξε το 1,5060, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 0,2% εν μέσω εικασιών ότι ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει στην αύξηση της παραγωγής του κατά την επόμενη συνεδρίασή του, τον Δεκέμβριο. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή για να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου μεταξύ 75 και 80 δολ. το βαρέλι, δήλωσε στο Λονδίνο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι. Οι 12 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν τελευταία φορά την παραγωγή τους τον Σεπτέμβριο του 2007. Η σύσκεψη του ΟΠΕΚ θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου στη Λουάντα της Αγκόλας.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 79,54 δολ. το βαρέλι, 3 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 9:32 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν απώλειες 18 σεντς, κλείνοντας τα 79,51 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα