¶ρση των θεσμικών εμποδίων και στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο για αδειοδότηση και κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πρωτοβουλίες προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι στις επενδύσεις αυτές ανήγγειλε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης.
Μιλώντας το πρωί σε συνέδριο με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο, επενδυτικές ευκαιρίες και καινοτομίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» που διοργανώνει η ΔΕΗ, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί τουλάχιστον σε 20% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020.
Στο σχεδιασμό εκτός από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα περιλαμβάνονται υπεράκτια αιολικά και μονάδες γεωθερμίας. Επανέλαβε επίσης ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν περιλαμβάνονται μονάδες λιθάνθρακα, ούτε πυρηνικά.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια μονάδων ΑΠΕ με άδεια παραγωγής ή θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υπερβαίνουν σε αριθμό τα 1000 και σε ισχύ τα 9.000 μεγαβάτ.
Το 90% αυτών είναι αιολικά. Στα φωτοβολταϊκά η ισχύς των αιτήσεων υπερβαίνει τα 3.000 μεγαβάτ ενώ εντύπωση προκαλεί, όπως τόνισε ο κ.Μανιάτης, το πλήθος (άνω των 7.000) των αιτήσεων για μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών η αξιολόγηση των οποίων από τη ΡΑΕ θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε ιδιαίτερα στα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, η οποία όπως είπε θα ωφελήσει τόσο την εθνική οικονομία όσο και τα ίδια τα νησιά του Αιγαίου αφού θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό τους πρόβλημα.
Μέχρι να υλοποιηθούν οι επενδύσεις, τόνισε ο υφυπουργός, οι μονάδες ΑΠΕ στα νησιά πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Παρουσιάζοντας τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ο υφυπουργός Ενέργειας μίλησε για ασφάλεια εφοδιασμού, βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, βελτίωση της απόδοσης των μονάδων και του δικτύου μεταφοράς / διανομής, προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμηση ενέργειας η οποία όπως τόνισε θα αντιμετωπιστεί ως εθνικός ενεργειακός πόρος, ανάλογος με το λιγνίτη, τα αιολικά και τα ηλιακά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ