ΟΗΕ: Απαραίτητη η ευρυζωνικότητα στα αναπτυσσόμενα κράτη

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 16:16

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου κινδυνεύουν να χάσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας της έλλειψης ευρυζωνικών δικτύων, προειδοποιεί η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Η έλλειψη πρόσβασης σε ευρυζωνικό διαδίκτυο κλείνει την πόρτα των υπεράκτιων επιχειρήσεων στις χώρες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση «Information Economy Report» της UNCTAD που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Επιπλέον, οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών δεν μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των κινητών τηλεφώνων, τα οποία είναι εξαιρετικά δεδομένα στις χώρες αυτές.

Λόγω ανεπαρκών υποδομών, οι χρήστες στις φτωχές χώρες χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για τραπεζικές εργασίες και πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες, όπως στις μετεωρολογικές προβλέψεις, γεγονός που έχει περιορίσει τις ανάγκες για μετακινήσεις και έχει δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα.

Το γνωστό «χάσμα ευρυζωνικότητας» τοποθετεί τα αναπτυσσόμενα κράτη σε πολύ δυσχερέστερη θέση, υποστηρίζει η UNCTAD. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν 200 φορές περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης σε ευρυζωνικό διαδίκτυο σε σύγκριση με τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες ((LDC), υπογραμμίζει η έκθεση.

Η ευρυζωνικότητα, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων, όπως τηλεφωνικά κέντρα, που είναι δημοφιλή σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά τη διεθνή ύφεση, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στις πολυεθνικές εταιρείες να περιορίζουν τις δαπάνες τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα