Κλιμακώνονται οι διαφωνίες σχετικά με το πότε θα πρέπει η κινεζική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα παροχής κινήτρων που έχουν βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά σημειώνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Με τη βοήθεια του ραγδαίως αυξανόμενου τραπεζικού δανεισμού, της γενναιόδωρης στήριξης των εξαγωγών από το κράτος και το πακέτο κινήτρων ύψους 585 δισ. δολαρίων, η κινεζική οικονομία πέτυχε ρυθμό αύξησης 8,9% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Η δυναμική ανάκαμψη του Δράκου, ωστόσο, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανές πληθωριστικές πιέσεις και δημιουργία φούσκας στο χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων. «Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας νέας φούσκας», σχολιάζει ο ¶λιστερ Τσαν, οικονομολόγος στο Economy.com. της Moody’s.
Το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του κράτους, έχει εκταμιεύσει το πρωτοφανές ποσό των 1,27 τρισ. δολαρίων σε δάνεια εντός του έτους, γεγονός που βάζει σε σκέψεις του αναλυτές που πιστεύουν ότι όλη αυτή η ρευστότητα θα διοχετευτεί στην αγορά ακινήτων και στο χρηματιστήριο.
Πολλοί είναι, ωστόσο, αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κινεζική οικονομία παραμένει ευάλωτη και ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική.
«Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο ανάκαμψης και σταθεροποίησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λι Σιαοχάο, εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. «Τα θεμέλια της ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σταθερά, οι πιέσεις που δέχεται η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένουν ισχυρές και εξακολουθεί να εκκρεμεί το δύσκολο έργο της επέκτασης της εγχώριας ζήτησης και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας», τόνισε.
Πηγή: The New York Times