Ανησυχίες των επενδυτών

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 00:01

Απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δυναμική της ανάκαμψης και περιόρισαν την όρεξή τους για ρίσκο.

Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσουν ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων και να ενισχυθούν νομίσματα, που παραδοσιακά θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Τη στοιχεία για απροσδόκητη πτώση των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ έριξαν βαριά τη σκιά τους στη Wall Street με αποτέλεσμα και τρεις βασικοί δείκτες, Dow Jones, S&P και Nasdaq να έχουν σημαντικές απώλειες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν κατασκευάστριες κατοικιών και εταιρείας τεχνολογίας, χωρίς πάντως κάποιος κλάδος να διαφύγει των πιέσεων.

Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το κλίμα και στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 1,9%, ενώ οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη είχαν απώλειες πάνω από 2%.

Ο κλάδος των τραπεζών δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές είχαν υψηλότερες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Banco Santander.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γιεν κατάφεραν να ενισχυθούν σημαντικά έναντι των νομισμάτων υψηλών αποδόσεων, όπως είναι το ευρώ και το δολάριο της Αυστραλίας.

Στην αγορά πετρελαίου το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση άνω του 2% κοντά στα 77 δολ. το βαρέλι. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τα βασικά μέταλλα, αλλά και ο χρυσός.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα