Επιτροπή αποτίμησης δημόσιων οικονομικών

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 15:38
UPD:16:33

Τη συγκρότηση επιτροπής που, μεταξύ άλλων, θα αποτυπώσει σε πόρισμά της την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σε αυτή θα μετάσχουν εκπρόσωποι από ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Ινστιτούτο Εργασίας, και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ζήτημα της διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση, διαφάνεια και στα δημόσια οικονομικά

Γ. Παπακωνσταντίνου: Διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση, διαφάνεια και στα δημόσια οικονομικά

Πρόσθεσε πως με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, αποφασίστηκε η δημιουργία της επιτροπής η οποία θα παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών πριν το τέλος του έτους το πόρισμά της με την πραγματική αποτύπωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, με την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καταγραφή των στοιχείων και με προτάσεις βελτίωσης.

Πιστεύουμε ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει στα στοιχεία ακριβώς αυτή την εγκυρότητα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, κάτι βεβαίως που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους Ευρωπαίους εταίρους, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν. Αναφερόμενος εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού σημείωσε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα με δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Επίσης δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής.

Για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων των γραμματέων στο υπουργείο ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πέντε Γενικών Γραμματέων και των τριών Ειδικών Γραμματέων την προσεχή Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την κάλυψη θέσεων στις διοικήσεις διαφόρων οργανισμών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να προκαλέσει αναταραχή στην τραπεζική αγορά.

Αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ σημείωσε ότι για τον Οργανισμό αλλά και τις εισηγμένες εταιρίες, στις οποίες έχουν παραιτηθεί οι διοικήσεις τους, θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει άμεση στελέχωσή τους, είτε μέσω γενικών είτε μέσω έκτακτων συνελεύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα