Ευχάριστες εκπλήξεις

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 00:01

Κλίμα ευφορίας στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων πυροδότησε χθες η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία εξήλθε το τρίτο τρίμηνο από την πλέον επώδυνη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, «τρέχοντας» μάλιστα με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%.

Μία σειρά από καλύτερα των προβλέψεων εταιρικά αποτελέσματα συμπλήρωσαν τη θετική εικόνα. Μεταξύ των εταιρειών που εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά ήταν οι Motorola και Symantec που είδαν τις μετοχές τους να κάνουν άλμα 11%, καθώς και οι Procter & Gamble, Kellog και Newmont Mining.

Σε επίπεδο κλάδων τη μεγαλύτερη άνοδο στη Wall Street εμφάνιζε ο ασφαλιστικός, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δεχόταν αυτός της ενέργειας, καθώς η Exxon Mobil προειδοποίησε ότι η ζήτηση δεν θα ανακάμψει σύντομα.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,8% στις 997,49 μονάδες και πλέον καταγράφει κέρδη 54% από το ιστορικό ναδίρ του Μαρτίου. Αξιόλογα κέρδη είχαν όλες οι μεγάλες αγορές.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις, αλλά και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Σημαντικά κέρδη είχε επίσης το πετρέλαιο, που σκαρφάλωσε και πάλι στα 80 δολ. το βαρέλι, αλλά και ο χρυσός και τα βασικά μέταλλα.

Στις αγορές συναλλάγματος πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το ευρώ, το οποίο ξεπέρασε και πάλι το όριο του 1,48 έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα