Ανησυχίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 00:01

Με πολλά ερωτηματικά για τη συνέχιση του πολύμηνου «ράλι» έκλεισε το τρίμηνο για τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από τη στιγμή που η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και η κάμψη του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ υπενθύμισαν στους επενδυτές πόσο ευάλωτη παραμένει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, με τον πανευρωπαϊκό FTSEurofirst να καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και οκτώ μήνες.

Στη Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο μία ημέρα μετά την ευφορία που προκάλεσε η άνοδος του ΑΕΠ, καθώς τα αμερικανικά στοιχεία και η απειλή πτώχευσης της CIT αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την οικονομία μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης αστάθειας με το σχετικό δείκτη VIX να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και 11 μήνες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν κάθετη πτώση εν μέσω των ανάμεικτων στατιστικών στοιχείων στις ΗΠΑ αλλά και των ρευστοποιήσεων των επενδυτών εν όψει του τέλους του μηνός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,1% στις 976,46 μονάδες αφού είχε αγγίξει νωρίτερα τις 1.002,60 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το οκτάμηνο «ράλι» των μετοχικών τιμών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά και ενδεχομένως να δώσει κάποιες νύξεις για το πώς θα κλείσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο τέλος του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα