Περιστολή των δημόσιων δαπανών προτείνει ο Γ. Προβόπουλος

Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2009 12:17
UPD:12:46

Περιστολή των δημόσιων δαπανών με σκοπό τη δημοσιονομική προσαρμογή προτείνει ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ειδικότερα, προτείνει «η δημοσιονομική προσαρμογή, σε βάθος χρόνου, να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων, δηλαδή από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Προσθέτει δε πως «στο βαθμό που αυτά επιτυγχάνονται, θα υπάρξει μάλιστα και ευχέρεια μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο έντονος φορολογικός ανταγωνισμός από άλλες χώρες».

Προτείνει δε σωρευτική μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στη διετία 2010 - 2011. «Εχουμε υπολογίσει ότι εάν επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, σταδιακά εντός 10ετίας, το δημοσιονομικό όφελος μπορεί να είναι της τάξης των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή του 1,2% έως 2,2% του ΑΕΠ ετησίως», επισημαίνει.

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι «το ελληνικό κράτος είναι ανορθολογικά οργανωμένο και υπερτροφικό» και ότι «η τερατώδης γραφειοκρατία (που επιδεινώνεται από την πολυνομία) υποθάλπει τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, ενώ συντελεί στη σπατάλη των περιορισμένων δημόσιων πόρων, θέτοντας εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες».

«Καταφανώς σπαταλώνται πόροι (σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικά διατιθέμενων), χωρίς να προσφέρονται προς τους πολίτες αντίστοιχες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, σωρεύονται τεράστια ελλείμματα και χρέη που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο!», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ ζητά «την άμεση εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές μεταρρυθμίσεις» και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις ή ημίμετρα».

Σημειώνει δε πως «οι αναγκαίες προσαρμογές θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις στους οικονομικά ασθενέστερους. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις ομάδων συμφερόντων που εκμεταλλεύονται την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια, προκειμένου να παρεμποδίσουν την πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι «η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα».

Ο διοικητής της ΤτΕ επαναλαμβάνει ότι πριν από τις εκλογές είχε μεταφέρει τόσο προς τον κ. Καραμανλή, όσο και προς τον κ. Παπανδρέου, αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες, την εκτίμησή του ότι το έλλειμμα θα έκλεινε το δωδεκάμηνο γύρω στο 12%, αν δεν λαμβάνονταν στο υπόλοιπο του έτους γενναία διορθωτικά μέτρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα